Mercedes-AMG

Mercedes-AMG

amg_logo_01Kratica AMG je poznana vsem pravim ljubiteljem znamke mercedes. In je tako kot GTI, evolution in podobne, sinonim za športnost. Mercedes-AMG GmbH, splošno znan kot AMG, je hčerinska družba Mercedes-Benz in je specializirano podjetje za visoke zmogljivosti luksuznih avtomobilov.

AMG modeli predstavljajo vrh ponudbe družbe Mercedes-Benz in so tudi tehnično najbolj izpopolnjeni. Pri tem je potrebno izpostaviti, da je motor Mercedes-AMG izdelan ročno in individualno. Na glavi motorja pa se nahaja na zlati ploščici tudi podpis sestavljalca motorja.  AMG modeli so tudi bolj agresivno izgleda, imajo tehnično izpopolnjene menjalnike, boljšo obdelavo in večjo stabilnost kot njihovi kolegi – že tako superiorni »običajni« Mercedesi.

Družba AMG je bila ustanovljena kot podjetje za razvoj dirkalnih motorjev leta 1967. Prvotno ime je bilo AMG Motorenbau und Entwicklungsgesellschaft mbH (AMG motorja proizvodnja in razvoj, doo). Družbo sta ustanovila nekdanja mercedesova enžinirja – Hans Werner Aufrecht in Erhard Melcher v kraju Burgstall der Murr, blizu Stuttgarta. Kratica AMG pomeni priimke Aufrecht in Melcher ter Großaspach – kraj, kjer se je rodil Aufrecht-u.

Leta 1976 se večina podjetja AMG preselil v Affalterbach, le oddelek za razvoj tekmovalnih motorjev ostane na stari lokaciji v Burgstall-u. V tem času Erhard Melcher odproda svoj delež v družbi, sam pa še vedno ostane zaposlen v oddelku za razvoj tekmovalnih motorjev.c36 amg

Največji preobrat za družbo je leto 1990. Z Daimler-Benz AG namreč podpišejo pogodbo o sodelovanju za proizvodnjo zmogljivih modelov znamke Mercedes.  Tako se družbi AMG omogoči, da se njihovi modeli prodajajo znotraj mercedesove prodajne mreže po vsem svetu. Tako postane AMG prva hišna znamka za »tuning« modele.  Prvi skupni produkt AMG in Mercedes-Benza nastane leta 1993. To je model Mercedes-Benz C 36 AMG.

1. januarja 1999 DaimlerChrysler, kot je bila sedanja družba Daimler imenovana med leti 1998 in 2007, pridobi 51 odstotkov delnic AMG. Tako se družba AMG preimenovana v Mercedes-AMG GmbH.

Oddelek za razvoj tekmovalnih motorjev pa ni več del AMG. Postane samostojen in še vedno obstajajo v Burgstallu pod imenom HWA (Hans Werter Aufrecht). 1. januarja 2005 Aufrecht proda še svoje preostale delnice DaimlerChryslerju. Od takrat je bil v celoti v lasti hčerinske družbe.

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.