Test: C220 CDI coupe

Test: C220 CDI coupe

V avtomobilskem svetu smo navajeni, da generacije doživljajo preporod. Tokratni preporod razreda C pa je prinesel še novega člana družine – razred C coupe. Oblikovalci pri Mercedes-Benzu so sestavili celoto, ki pritegne poglede s svojim agresivnim karakterjem. Specialisti za tehniko pa so mu dodali dušo avtomobila, ki pritegne voznika. Avtomobil te dobesedno zapelje.

Karakter novega coupeja je izrazito športen

Kupeji od zmeraj veljajo za zapelivce pogledov in od nekdaj so bili pri zvezdi nekaj posebnega. Že celotna linija E coupejev od 123 dalje je prinašala slavo velikih kupejev v nižji razred. Nadaljevala se je uspešna zgodba z razredom CLK, ki je z dvema generacijama pritegnil ogromno kupcev. Nato pa se je njegov razred vnovič vrnil v E coupe. Zgodovina Mercedesovih manjših kupejev se stika med eleganco in športnostjo skozi celotno zgodovino. Tokrat pa je zavila predvsem v svet športnosti. Bili smo namreč na slovenski predstavitvi razreda C coupe in lepotca tudi zapeljali.

Zadek avtomobila bo pritegnil marsikater pogled

Zadek avtomobila bo pritegnil marsikater pogled

Bočna linija z agresivnimi odbijači, ki jasno kažejo krvno sorodstvo z AMG oddelkom, daje avtomobilu skupaj s poudarjenimi boki pravi šarm. Avtomobil stoji povsem samozavestno in že na zunaj se vidijo novi pristopi. LED žarometi za dnevno vožnjo so preoblikovani v ravno linijo, vzporedno z lamelami na maski hladilnika. Zadnje luči v popolni LED tehniki delujejo zelo lepo, še posebej v mraku. Avtomobil namreč dobi prepoznavne silhuete. Okrog ostale oblike pa je praktično vse že znano iz limuzinske različice avtomobila, ki smo ga imeli na testu pred kratkim.

Če za limuzino velja, da je »celostna avtomobilska umetnina« lahko rečemo, da coupe spada že med tiste umetnine, ki burijo domišlijo. Posebno priporočilo pred nakupom vsekakor dajemo stekleni, dvižno drsni panoramski strehi. Ta nas razvaja tudi z električnim senčnim rolojem, ki ga voznik aktivira na željo. Elektromotor potem neslišno nad glave pripelje rolo, ki zatemni streho coupeja.

Notranjost razvaja v pravih kombinacijah

Notranjost razvaja v pravih kombinacijah

V notranjosti smo uživali v izbranih materialih. Že poznana Mercedesova kombinacija je bila tokrat nekaj posebnega. V notranjosti je namreč prvič uporabljena barva porcelana. Deluje izvrstno in ob njej povsem z lahkotnostjo pozabite na aluminij in plemeniti les. Vendar je tudi ta dobavljiv, da ne bo pomote. Tudi ostali elementi v notranjosti in izbrani materiali so preverjeni in poznani že iz višjega razreda E. Prav iz E coupe so v ta razred prenešeni tudi odlični prednji sedeži. Sedenje je namreč ravno prav športno, da v ovinkih opravi svojo nalogo. Pri daljših razdaljah pa bo zagotovo tradicionalno udobno, kar je pri znamki že v tradiciji.

AMG styling in panoramska streha so doplačila, ki jih ne izpustite

AMG styling in panoramska streha so doplačila, ki jih ne izpustite

Posebno poglavje si zagotovo zasluži kombinacija menjalnika 7G tronic plus in dizelski agregat 220 CDI s 170 konjskimi močmi (125 kw). Avtomobil prestavlja povsem zvezno, odzivnost je odlična. Še posebej pa navduši kombinacija moči motorja in avtomatskega prenosa. Avtomobil namreč deluje, kot da ima pod pokrovom bistveno večji motorni agregat. 7G tronic je v razredu C prinesel dodatno svežino, ki že tako odličen avtomobil potegne še razred višje.

Ljubiteljski primerki bodo zagotovo še desetletja ostali nedotaknjeni

Ljubiteljski primerki bodo zagotovo še desetletja ostali nedotaknjeni

C coupe je za razliko od večjega brata E coupeja namenjen mlajši populaciji. Avtomobila sta si namreč kar pošteno v sorodu. E coupe je tako nadaljevanje uspešne zgodbe druge generacije razreda CLK. S svojim karakterjem je bližje tradicionalnik kupcem in ima velik poudarek na eleganci in udobju. C coupe pa se bolj navezuje na prvo generacijo CLK. Njegov atribut je adrenalin, ki se sprošča med vožnjo. In prav zato lahko kmalu pričakujemo tudi AMG različico, ki je večji brat ni dočakal. Kupci bodo verjetno tisti, ki bodo želeli zamenjavo za CLC (C sport coupe). Vsekakor pa mladi in uspešni karieristi, ki bodo z avtomobilom želeli izstopati. Ta avtomobil namreč kar sam nase vleče poglede in kdor si tega ne želi, bo posegel po »konkurenci«. S C coupejem pa je Mercedes ustvaril še eno izmed modnih ikon, ki bodo kot lep modni dodatek pristajale damam. In prav dame so nad agresivnim izgledom in bogato notranjostjo še posebej navdušene. In ne gre jim oporekati.

c

Ljubiteljski primerki bodo zagotovo še desetletja ostali nedotaknjeni

Tokrat smo pregledali tudi uporabljene materiale na avtomobilu. Usnje Artico je že stari znanec, ki se izkaže kot izjemno trpežen material, ki ne potrebuje zahtevnega negovanja. Tudi streha s črno tkanino deluje večno. Mercedes s tem razredom nadaljuje svojo večnost in upamo si trditi, da bodo ti avtomobili tudi čez 20, morda 50 let v popolnoma ohranjenem stanju stali po garažah ljubiteljev. In to nedotaknjeni in brez vidnih znakov obrabe. In prav v tej brezčasnosti je Mercedes zagotovo številka ena na svetu.

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.