• Test: ML 250 CDI
  • Test: ML 250 CDI
  • Test: ML 250 CDI
  • Test: ML 250 CDI
  • Test: ML 250 CDI
  • Test: ML 250 CDI

Test: ML 250 CDI

Nikoli ne bom pozabil izleta na Rašico z družinskim prijateljem. Davno je že tega. Pisalo se je leto 99 in bili smo v pričakovanju novega tisočletja. Nihče ni govoril o krizi. Življenje je hitelo in potrošnja je iz leta v leto naraščala. Sam pa sem se tedaj prvič peljal z Mercedesom razreda M. Na Rašico! Avtomobilom z zvezdo, ki je sestavljen v ZDA. Znanstvena fantastika.

Zunanjost navduši z impresivno velikostjo

Zunanjost navduši z impresivno velikostjo

Danes, dobrih 12 let pozneje, sam sedim v povsem novem razredu M. S tistim prvim ima skupno zgolj ime. Vse ostalo je s hitrostjo razvoja poskočilo naprej. A ena stvar še vedno ostaja enaka: glamurozen občutek, ko se vanj vsedeš in se prepustiš največjemu udobju, ki ga lahko doživiš v terenskem avtomobilu.

Zadek zaključujejo elegantne luči

Zadek zaključujejo elegantne luči (foto: Anej Ferko)

Novi razred M je nadaljevanje zgodbe o uspehu. S prvo generacijo so uspeli ustvariti nov segment vozil –  luksuzni terenec. Drugi generaciji so uspeli dodati športne gene. Tredja generacija pa vnovič na prvo mesto postavlja luksuz. Že na daleč da slutiti, da gre za nadvse udoben avtomobil ki je velik, zelo velik. Svojo velikost v primerjavi s predhodnikom kaže tako na daleč kot od blizu. Zunanje linije se naslanjajo na večji razred GL. Veliko kromiranih dodatkov in letev za vstopanje iz brušenega aluminija pa so ustvarjeni z občutkom za detajle.

V notranjosti najdemo samo izbrane materiale

V notranjosti najdemo samo izbrane materiale (foto: Mercedes-Benz)

Notranjost je ustvarjena z enim samim ciljem: nuditi vozniku in potnikom nadvse udobno potovanje. Detajli se skrivajo tako v držalih za pijačo, ki so na željo tudi ogrevana. Tako kavica iz bencinskega servisa ostane topla tudi v Kopru, čeprav smo jo naročili že v Kranju. Komfortna klimatska naprava poskrbi, da v avtomobil nikoli ne zaide onesnažen ali vlažen zrak. Temperaturo pa si vsak potnik nastavi po lastni želji. Tudi zadaj. Nočna vožnja tudi ne predstavlja več nobene ovire. Sistem z infrardečo kamero omogoča vozniku povsem jasen pogled, tudi ponoči. Prilagodljivi žarometi pa vedno vedo, kako je najprimerneje, da osvetljijo cesto. Sistem tako sveti drugače na odprti cesti, avtocesti ali mestnem središču. V avtomobilu tako ne najdemo nobega dela, ki bi bil narejen povprečno. Le najboljši materiali, ki so tako lepi na pogled, kot nežni na dotik. Zgolj lastnikova osebnost je tista, ki bo določala, ali bo notranjost krasil brušen aluminij ali kar 5 različnih vrst lesa. Pod njimi pa je diskretno skrit sistem za ambientno osvetljitev, ki nežno osvetljije notranjost avtomobila. Seveda v barvah, ki so odvisne od razpoloženja. Tako boste na zmeneku ambientno osvetljitev nastavili na erotično rdeče, medtem ko v vožnji s poslovnimi partnerji notranjost krasi nežna modrina. Za tiste največje ljubitelje zime, pa mercedes že od nekdaj nudi tudi ogrevano vodo za spiranje prednjih stekel in žarometov. Tako je pogled na cesto vedno brezhiben. Za vaše nepozornosti pa bodo skrbeli številni asistenčni sistemi. Ti skrbijo, da je vožnja še varnejša. Opozarjajo vas tako na vozila v mrtvem kotu, skrbijo, da se karoserija v ovinkih ne nagiba in preprečujejo nalet vozila. Na željo vam avtomobil v tesen prostor parkira avto kar sam.

Terena se ne ustraši (foto: Anej Ferko)

Terena se ne ustraši (foto: Anej Ferko)

Tehnična dovršenost in varnost na najvišji možni ravni je že znana za vse modele z zvezdo. Tokratni M postavlja nove standarde v svojem razredu. Najnovejši štiri valjnik z oznako 250 BlueTEC je zadnji dosežek tehnike. Njegova poraba goriva znaša pičlih 6,5 litrov na 100km, kar je za dve toni in sto kilogramov težko pošast res impresivno. Tudi navor 500Nm in 125 kW je za vsakodnevno uživanje več kot dovolj. Za tiste z športno dušo pa tako ali tako obstaja 63 AMG.

Terenec ima poleg impresivnega udobja tudi nadvse prepričljive terenske zmogljivosti. 4 matic z vsemi najnovejšimi asistenčnimi sistemi nam omogoča, da z lahkoto prevozimo tudi brazpotja. Podvozje je na željo tudi prilagodljivo in omogoča dviganje in spuščanje ter nastavljanje trdote comfort-sport. Čeprav roko na srce je žlahtni avtomobil prej namenjen popotovanju kot poti po brezpotjih. A čeprav bo te funkcije uporabljalo zgolj nekaj odstotkov kupcev, so narejene s takim entuziazmom in tehnično dovršenostjo, kot da bi jih obvezno uporabljali vsak dan.

Avtomobil je ustvarjen za hedoniste (foto: Anej Ferko)

Avtomobil je ustvarjen za hedoniste (foto: Anej Ferko)

In da se vrnem na začetek. Leta 99 je M postavil standarde in nov avtomobilski razred. In na cesti jih še vedno srečujemo veliko primerkov prve generacije, ki so praktično nedotaknjeni. Očitno so nemci izurili američane in v Alabami izdelujejo razred M, ki brez težav preživi več desetletij. In kdor želi luksuzni terenec in v njem uživati točno ve, kje najti pravo zvezdo.

Besedilo: Anej Ferko

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.