Zanimivosti: Asistenčni in varnostni sistemi

Zanimivosti: Asistenčni in varnostni sistemi

Mercedes-Benz se uvršča med vodilne izumitelje na področju varnosti in udobja. V novejših vozilih je vgrajenih vedno več sistemov, ki pa so vredni razlage. Veliko uporabnikov niti ne ve, čemu določen sistem služi in na kakšen način deluje. V tem članku vam bomo poskušali razložiti in približati asistenčne sisteme (sisteme za varnost in pomoč vozniku).

DISTRONIC PLUS (tempomat za uravnavanje varnostne razdalje)

Dostronic Plus skrbi za varnostno razdaljo

Dostronic Plus skrbi za varnostno razdaljo

Tempomat za uravnavanje varnostne razdalje DISTRONIC PLUS pomaga vozniku v hitrostnem območju 0–200 km/h ohraniti želeno razdaljo do sprednjega vozila. Voznik lahko v meniju, do katerega dostopa preko tipk na volanskem obroču vklopi ali izklopi to funkcijo. Če je DISTRONIC PLUS v meniju vklopljen, potem deluje tako, da ob pritisku ročice za tempomat navzgor sistem začne avtomatsko delovati (na sredinskem ekranu med merilnikom hitrosti in motornih vrtljajev se prikaže napis DISTRONIC z grafičnim prikazom razdalje vašega vozila od sprednjega). Voznik lahko nastavi željeno varnostno razdaljo, ki jo potem tempomat uravnava, nastavi pa lahko tudi hitrostno območje, v katerem tempomat samodejno uravnava hitrost in varnostno razdaljo.

AKTIVNI ASISTENT ZA OHRANJANJE SMERI (ACTIVE LANE KEEPING ASSIST)

Aktivni asistent za ohranjanje smeri nenehno analizira oznake na cestišču. Če vozilo črte ali oznake nenadzorovano prevozi, se sistem na to ustrezno odzove z zvočnim opozorilnim signalom. Če voznik ne reagira, se sistem na to odzove še z aktivnim zaviranjem.

V praksi sistem deluje na ta način, da ko prevozimo polno črto na zunanjem delu cestišča sistem to zazna in nam avtomatsko zasuka volan v smer stran od črte, poleg tega pa še rahlo zavira. Pri menjavanju voznega pasu volanski obroč oddaja rahle vibracije, v kolikor pa vključimo smernik in zavijemo na drug pas pa nas sistem ne opozori. Sistem lahko vklopimo ali izklopimo v meniju, do katerega dostopamo preko tipk na volanskem obroču.

AKTIVNI ASISTENT ZA MRTVI KOT (ACTIVE BLIND SPOT ASSIST)

Rdeča puščica opozori na vozilo v mrtvem kotu

Rdeča puščica opozori na vozilo v mrtvem kotu

Aktivni asistent za mrtvi kot prek radarskih senzorjev pri hitrostih med 30 in 250 km/h nadzira območje mrtvega kota levo, desno in za vozilom. Če je v nadzornem območju zaznano vozilo, simbol v steklu zunanjega ogledala opozori voznika. Če voznik spregleda opozorilo v ogledalu, ga opozori zvočno opozorilo. V kolikor voznik prezre obe opozorili in želi zamenjati vozni pas, sistem posreduje s krmilnikom za ESP®. Puščica za opozorilo vozila v mrtvem kotu se nahaja na zunanji strani stranskih ogledal, v kolikor pa se v mrtvem kotu pojavi vozilo, puščica zasveti rdeče.

ASISTENT PAZLJIVOSTI (ATTENTION ASSIST)

Asistent pazljivosti ATTENTION ASSIST je še posebno uporaben na dolgih poteh in nočnih vožnjah, saj lahko zazna značilne znake zmanjšane pozornosti ali utrujenosti voznika in ga na to opozori.

Opozorilo, da mora voznik na kratek počitek.

Opozorilo, da mora voznik na kratek počitek.

Pri hitrosti med 80 in 180 km/h sistem ATTENTION ASSIST voznika zvočno in optično opozori takoj, ko zazna znake utrujenosti ali nepazljivosti. To je mogoče zaradi senzorjev, ki analizirajo obnašanje voznika in zaznajo odstopanja od predhodno individualno določenega voznikovega profila. Opozorilo se prikaže v obliki skodelice za kavo, kar pomeni, naj voznik ustavi in si malo odpočije, nato pa nadaljuje pot. Ali je asistent pazljivosti vklopljen pa lahko vidimo tudi že na sredinskem prikazovalniku, na katerem je prikazana pod črto mala ikona za kavo.

AKTIVNI ASISTENT ZA PARKIRANJE (ACTIVE PARKING ASSIST)

Pri iskanju parkirnega mesta in parkiranju si voznik lahko pomaga z opcijskim aktivnim asistentom za parkiranje. Aktivni asistent za parkiranje začne z iskanjem parkirnih mest pri hitrosti, nižji od 36 km/h. Sistem lahko s pomočjo ultrazvočnih senzorjev zazna, če je vzdolžno parkirno mesto dovolj veliko (parkirno mesto mora biti 1,2 metra večje od dolžine vozila).

Samodejno parkiranje potrdimo s tipko "OK"

Samodejno parkiranje potrdimo s tipko “OK”

V kolikor aktivni asistent zazna primerno parkirno mesto, voznika na to opozori s črko P v kvadratu in smerno puščico. Voznik začne postopek parkiranja tako, da vozilo usmeri pred prikazan parkirni prostor, preklopi v vzvratno prestavo (R) in postopek potrdi s tipko “OK” v kombiniranem inštrumentu. Aktivni asistent za parkiranje nato prevzame parkiranje na izbranem parkirnem prostoru s pomočjo krmilnih motorjev (do hitrosti 10 km/h). Voznik pri tem samo upravlja s pedalom za plin in zaviranje, lahko pa tudi kadarkoli sam prevzame kontrolo nad parkiranjem.

ASISTENT ZA OMEJITEV HITROSTI (SPEED LIMIT ASSIST)

Z vgrajeno kamero lahko sistem za omejitev hitrosti (na voljo samo v povezavi s sistemom Audio 50 APS ali COMAND Online) zazna prometne znake in navedene omejitve hitrosti prikaže na osrednjem prikazovalniku. Zlasti na poteh, kjer se prometni znaki pogosto menjujejo, ali na območjih cestnih del se tako zmanjša nevarnost, da bi spregledali omejitev hitrosti. Za verifikacijo podatkov, ki so jih zajeli optični senzorji, ter nadaljnjega prikaza sistem ugotovljene vrednosti uskladi z digitalnimi avtomobilskimi kartami navigacijskega sistema.

KAMERA ZA VZVRATNO VOŽNJO (REVERSING CAMERA)

Sistem izriše rdečo črto, v koliko smo preblizu določenega objekta.

Sistem izriše rdečo črto, v koliko smo preblizu določenega objekta.

Kamera za vzvratno vožnjo (na voljo samo v povezavi s sistemom COMAND Online) poveča udobje in učinkovito izboljša varnost. Vgrajena je v pokrov prtljažnika in prenaša sliko območja za vozilom na osrednji zaslon COMAND. Slika kamere vozniku olajša parkiranje in manevriranje na nepreglednem terenu, v praksi pa se še posebej dobro obnese v temi, ko je vidljivost za vozilom zelo slaba. Sistem nam tudi izriše, v katero smer bo šlo vozilo glede na zasuk volanskega obroča. Z barvami nas opozori, ali smo preblizu določenega objekta.

SISTEM ZA ZAŠČITO POTNIKOV PRE-SAFE® in ZAVORA PRE-SAFE®

Sistem za zaščito potnikov PRE-SAFE® prepozna kritične vozne situacije in po potrebi preventivno aktivira reverzibilne varnostne sisteme, ki lahko zmanjšajo nevarnost poškodb potnikov. Poleg tega sistem PRE-SAFE® neprestano vrednoti podatke senzorjev sistemov, kot sta ESP® in BAS, ter lahko tako na primer zazna močno podkrmiljenje ali prekrmiljenje in zaviranje v sili.

Varnost je pri Mercedes-Benzu na prvem mestu

Varnost je pri Mercedes-Benzu na prvem mestu

Če sistem zazna tipično kritično vozno situacijo, se lahko v delcu sekunde aktivirajo elektronski zatezniki varnostnega pasu, električno nastavljiv sovoznikov sedež (samo v kombinaciji s paketom Memory) se pomakne v položaj, ki je varnejši v primeru trka, in bočna okna oz. panoramsko pomično strešno okno (opcijsko) se samodejno zaprejo.

Zavora PRE-SAFE® lahko posreduje ob možnosti naleta. Voznika pri zaznanih znakih neposredne nevarnosti naleta najprej zvočno opozori. Če se voznik na njih ne odzove, sistem 1,6 sekunde pred izračunanim časom trka začne s samodejnim delnim zaviranjem, ki vozilo upočasni s pribl. 40 odstotki maksimalne zavorne moči (4 m/s2). S tem je voznik dodatno opozorjen, da mora ukrepati. Če se tudi na to haptično opozorilo ne odzove, zavora PRE-SAFE® po potrebi sproži samodejno polno zaviranje.

ASISTENT PLUS ZA BOLJŠO VIDLJIVOST PONOČI (NIGHT VIEW ASSIST PLUS)

Asistent Plus za boljšo vidljivost ponoči izboljša vidljivost v temi in pri slepečih vozilih iz nasprotne smeri, ne da bi bile pri tem v uporabi dolge luči.

Kamera snema cestišče, osvetljeno z neslepečimi infrardečimi žarometi, in sliko pošilja večnamenskemu prikazovalniku v odtenkih sive barve. Tako lahko pravočasno in bolje opazite ovire, nezadostno osvetljene udeležence v prometu in potek neosvetljene ceste.

Poleg tega so lahko osebe, ki jih sistem zazna zaradi posebnega zaznavanja pešcev, na prikazovalniku označene in se tako bolje opazijo. Sistem je še posebej uporaben v slabih vremenskih razmerah, ko je vidljivost na cesti slaba.

Mercedesovi asistenčni in varnostni sistemi spadajo v sam vrh, upamo pa, da smo vam pomagali pri odločitvi za nakup katerega od sistemov v vašem novem vozilu Mercedes-Benz.

Vir: mercedes-benz.si, lastne izkušnje

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!