Mercedes-Maybach Pullman

Mercedes-Maybach Pullman

Mineva 50 let, odkar je na ceste zapeljal legendarni Mercedes-Benz Pullman 600. Tokrat na ceste prihaja moderna različica Mercedes-Maybach Pullman. To je že peta karoserijska različica novega razreda S, s katerim si bo tudi novi Pullman delil zasnovo.

Stari Pullman 600 in njegov naslednik po petdesetih letih.

Stari Pullman 600 in njegov naslednik po petdesetih letih.

6,5 metra kraljevega udobja

Novi Mercedes-Maybach Pullman bo v dolžino meril kar šest metrov in pol (natančneje 6499 mm), kar je 1,3 metra več od “navadnega” razreda S. S to verzijo drugega Maybacha po vrsti ciljajo predvsem na protokolarne zadeve, državnike, kraljeve družine in podobno. Ta verzija razreda S je tudi daleč najdražja doslej, saj se cene začnejo pri cca. pol milijona evrov. Možno bo dobiti tudi neprebojno (t.i. armor) verzijo.

Notranjost bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne

Avtomobil izžareva svoj luksuz že na zunaj, pravo razkošje pa se pokaže šele v notranjosti. Zadnji del je ločen od sprednjega (vozniškega) dela. Predel, ki ločuje sprednji in zadnji del bo s pritiskom na tipko možno zatemniti in obratno. Zadnji sedeži so v celoti prilagodljivi vključno z naslonjali za glavo, pozabili pa niso niti na ločene blazine. Da pa bo vzdušje v zadnjem delu diskretno, bo za to poskrbel širok C stebriček in zavesice na stranskih steklih. Za druga dva potnika v zadnjem delu sta namenjena sedeža, obrnjena v nasprotni smeri vožnje. Ta dodatna sedeža se seveda lahko odstraniti, možnosti za prilagajanje na željo kupca so praktično neomejene.

Najvišja stopnja udobja in razkošja.

Najvišja stopnja udobja in razkošja.

Kot se za Mercedes-Maybach spodobi, je v zadnjem delu opremljen s hladilnikom za pijačo, kar bo v tem vozilu v večini primerov verjetno šampanjec. Ne primanjkuje zaslonov, med drugim je na sredini tudi večji, 18,5 palčni (47 cm) zaslon, ki se bo lahko elegantno skril. Na stropu bodo značilni trije okrogli prikazovalniki, ki so jih uspešno prenesli iz predhodnikov, Maybacha 57 in 62. Na prikazovalnikih bo prikazana temperatura, hitrost ter ura. Opcijsko bo možno dobiti tudi Burmester 3D prostorski zvočni sistem in široko paleto druge dodatne opreme.

mercedes-maybach-pullman-003-970x646-c

Pullmana bo poganjal 6-litrski biturbo V12 motor s 523 konjskimi močmi (390 kilovatov) in 830 njutnmetri navora, kar bi moralo več kot zadostovati za hitro in udobno prevažanje petičnih potnikov in njihovih stražarjev.

mercedes-maybach-pullman-002-970x646-c

Nove Pullmane bodo izdelovali v Daimlerjevem podjetju Guard (kjer izdelujejo tudi neprebojne – blindirane verzije Mercedesov) in pa na posebni in skrivni lokaciji.

Svojo uradno predstavitev bo novi Mercedes-Maybach Pullman doživel na avtomobilskem salonu v Ženevi marca 2015. Datum sovpada z datumom izdelave prvega Pullmana pred petdesetimi leti. Na evropskem trgu bo avtomobil možno kupiti v začetku leta 2016, pri Daimlerju pa ciljajo predvsem na ruski in kitajski trg.

Tekst: Anže Bitenc

Foto: Daimler AG

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!