Mercedes-AMG GT zgoraj brez

Mercedes-AMG GT zgoraj brez

Mercedes-AMG GT Roadster in Mercedes-AMG C Roadster

Kmalu po svetovni premieri Mercedes-AMG GT R tovarna najhitrejših sanj iz Affalterbacha predstavlja dva nova modela, ki bosta zadovoljila potrebe predvsem tistih, ki imajo radi veter v laseh. Dvosedežni športnik je v roadster izvedbi na voljo kot navadni GT Roadster in kot močnejši GT C Roadster.

Vrhunska AMG-GT Roadster in AMG-GT C Roadster.

Vrhunska AMG-GT Roadster in AMG-GT C Roadster.

Vodja Mercedes-AMG, Tobias Moers pravi:

Z našima razburljivima roadster modeloma širimo družino AMG GT. Z AMG-GT C Roadsterjem predstavljamo model, v katerega smo prenesli bistvene komponente iz našega najmočnejšega modela AMG-GT R. Rezultat je visoko zmogljivo dinamično vozilo s pridihom ekskluzivnosti, h kateri pripomore roadster izvedba.

Športnost se pri roadsterju izraža tako na zunaj kot tudi v notranjosti.

Športnost se pri roadsterju izraža tako na zunaj kot tudi v notranjosti.

Več = več

Mercedes-AMG GT C Roadster poleg višje moči in navora prinaša tudi mnogo tehnoloških “bonbončkov” iz njegovega najmočnejšega brata AMG GT R. Oba kupéja se ob pritisku na tipko hitro prelevita v kabriolet, za spust strehe pa potrebujeta le enajst sekund. Streha se lahko spusti oziroma dvigne tudi med vožnjo do hitrosti 50 km/h. Kupci bodo lahko izbirali med tremi barvami strehe in jih kombinirali z enajstimi barvami zunanjosti vozila ter desetimi barvami notranjosti.

2017-MercedesAMGGT-Roadster-12 2017-MercedesAMGGT-Roadster-11 2017-MercedesAMGGT-Roadster-10

Novo poglavje: več moči

Mercedes-AMG z AMG GT C Roadsterjem predstavlja še več moči. Iz že znanega 4.0 litrskega V8 biturbo (interna oznaka M178) motorja so iztisnili 557 konjskih moči (410 kW), kar je 47 konjskih moči več od AMG-GT S in 28 konjskih moči manj od najmočnejšega AMG-GT R. Maksimalni navor 680 Nm je na razpolago od 1900 do 5750 obratov. Tako podkovani AMG-GT C Roadster pospeši iz mesta do 100 kilometrov v 3.7 sekunde, kazalec za hitrost pa se ustavi pri 316 kilometrih na uro. AMG GT Roadster ima od svojega močnejšega brata nekoliko manj moči, poganja ga 469 “konjev”.

Roadster predstavlja za voznika povsem novo izkušnjo - veter v laseh in zvok V8 motorja.

Roadster predstavlja za voznika povsem novo izkušnjo – veter v laseh in zvok V8 motorja.

Osemcilinderski motor je zelo odziven in prožen. Moč se prenaša preko 7-stopenjskega avtomatskega menjalnika z dvojno sklopko, ki je mehansko in “softwaresko” prilagojen na zadnji kolesni par. Prva prestava AMG SPEEDSHIFT DCT 7-stopenjskega športnega menjalnika ima višje razmerje, sedma prestava pa nižje, kar AMG-GT C Roadsterju omogoča še bolj dinamično pospeševanje in hitrejšo odzivnost.

Notranjost, v kateri voznik izgubi občutek za čas.

Notranjost, v kateri voznik izgubi občutek za čas.

Čist zvok motorja

AMG-GT C Roadster je serijsko opremljen z AMG-Performance izpušnim sistemom, ki zagotavlja še bolj vznemirljivo zvočno kuliso. Dve prilagodljivi loputi regulirata zvok V8 motorja. Oba nova roadster modela sta podedovala pomemben element iz najmočnejšega AMG GT R – aktivni sistem za upravljanje hlajenja motorja. Navpične lamele na spodnjem delu prednjega odbijača se lahko s pomočjo elektromotorja odprejo oziroma zaprejo v eni sekundi. To omogoča motorju optimalno hlajenje.

Agresiven prednji del spominja na Mercedesove dirkalnike iz 50ih in 60ih let.

Agresiven prednji del spominja na Mercedesove dirkalnike iz 50ih in 60ih let.

Športno vzmetenje potrjuje, da roadsterja izhajata iz bogate dirkaške zgodovine AMG vozil. Prednji kolesni par je voden z dvojnimi prečnimi vodili. Voznik dobi direktne in natančne informacije s cestišča. Vozilo se zelo dobro obnaša v ovinkih, poleg tega se minimalno nagiba, kar se odraža tudi v višjih hitrostih čez ovinke.

Mogočen in izrazit dizajn

Vse od tako imenovane Panamericana maske motorja z navpičnimi prečkami in dolgega mišičastega motornega pokrova do širokega zadka dvosedežni roadster daje vedeti, da je športnik po duši tudi ko je v mirovanju.

Takoimenovana Panamericana maska motorja.

Takoimenovana Panamericana maska motorja.

Novosti so vidne tudi na zadku vozila. AMG GT C Roadster je za 57 milimetrov širši od AMG GT Roadsterja. Notranje oblikovanje ima prav tako pridih zunanjosti. Armaturna plošča je zelo široka in daje vtis mogočnega vozila. Sredinska konzola ima precizno oblikovane zračnike s široko konzolo med voznikom in sovoznikom, kjer se nahajajo tudi številni gumbi. Vratne obloge in sama armaturna plošča so precej visoke, voznik pa je pozicioniran nizko, kar mu daje res pravi občutek športnosti tudi v notranjosti.Nova barvna kombinacija notranjosti v “macchiato” bež nappa usnju daje roadsterju še več pridiha ekskluzivnosti.

 

Nova barvna kombinacija notrajnosti v odtenku bež "macchiata".

Nova barvna kombinacija notrajnosti v odtenku bež “macchiata”.

Tekst: Anže Bitenc

Foto: Mercedes-Benz, internet

Galerija slik:

 

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!