130 let avtomobila

130 let avtomobila

Kako se je vse skupaj začelo?

Carl Benz je že leta 1885 razvil prvi avtomobil. Uporabil je motor z enim valjem in štirimi ventili, 964 kubičnimi centimetri in z močjo 0,75 konjske moči. Motor se je “vrtel” na 400 obratih na minuto. Vstavljen je bil v posebej oblikovano ohišje, največja hitrost s tem motorjem pa je bila danes skromnih 16 km/h. Motor je bil nameščen na platformi, ki je stala na treh kolesih. Tako je nastal prvi avtomobil z motorjem na notranje izgorevanje.

classic_museum_geburt_automobil_1180x686

Patent je bil vložen 29. januarja 1886

Potrdilo za “rojstvo” avtomobila nosi številko DRP 37435. Carl Benz je 29. januarja 1886 v pisarni za prijavo patentov v Berlinu vložil patent za prvo vozilo na svetu gnano na bencinski motor.

Patentwagen je bil prvič predstavljen javnosti 3. julija 1886 na Ringstrasse ulici v Mannheimu. Leta 1888 je Carlova žena, Bertha Benz skupaj s svojima sinovoma opravila daljšo pot od Mannheima do Pforzheima in nazaj v izboljšanem modelu prvotnega patentwagna in tako ljudem dokazala, da se lahko vozilo vsakodnevno uporablja.

classic_museum_geburt_automobil_04_660x602

Vizionarska pot

Leta 1886 so pionirski izumi Carla Benza in Gottlieba Daimlerja prinesli revolucionarno in novo razsežnost mobilnosti. V zadnjih 130 letih novosti, ki jih kontinuirano predstavlja Mercedes-Benz temeljijo na tem dosežku. Cilj je znan, zagotoviti želijo varnost, udobje, učinkovitost in zanesljivost.

Z razvojem na področju avtonomne vožnje, pametne povezave med vozili  in električne mobilnosti Mercedes-Benz predstavlja prihodnost avtomobilov. Leto 1886 je bil začetek te vizionarske poti, svoje poslanstvo pa Mercedes-Benz uspešno izpolnjuje že 130 let.

Od Patentwagna do skoraj avtonomnega razreda E

V začetku letošnjega leta je Mercedes-Benz na avtomobilskem salonu v Detroitu predstavil novi razred E (W213), ki v avtomobilskem svetu postavlja nove standarde na področju avtonomne vožnje, varnosti, učinkovitosti in inteligentnih sistemov v vozilih. Samo nekaj primerov: inovativni Plug-In Hybrid, Multibeam led žarometi, aktivni asistent za menjavo voznega pasu in podobno.

01-Mercedes-Benz-130-years-automobile-new-E-Class-F-015-Luxury-in-motion-CES-2016-NAIAS-LasVegas-1180x686

Mercedes-Benz se lahko pohvali z več kot 90.000 vloženimi patenti, ki so jih uporabili na svojih vozilih. To listo seveda dopolnjuje tudi dolg spisek inovacij, ki so jih skozi zgodovino pridno razvijali in uveljavljali.

Dr. Dieter Zetche pravi: “Za Mercedes kot izumitelja avtomobila je bilo vedno kristalno jasno, da bo naslednja velika revolucija v avtomobilskem svetu tako imenovani samovozeči avtomobil.”

Zaključne misli in prihodnost

V letu, ko se praznuje 130 let izuma prvega avtomobila, za kar je zaslužen Mercedes-Benz je tudi ena stvar, v katero je Dr Dieter Zetsche prepričan, navajamo:

Najboljše za našo trikrako zvezdo šele prihaja. Mercedes prihodnosti ne bo le vozil z nič emisijami ampak tudi avtonomno. Bo še bolj varen, bolj luksuzen in popolno omrežno povezan. Bo udoben prevoz med službo in domom; prostor za delo, komunikacijo, sprostitev in užitek.

 

Tekst: Anže Bitenc

Foto: internetni viri

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!