Razred SLS AMG (C197) prva generacija 2009-danes

Razred SLS AMG (C197) prva generacija 2009-danes


SLS

SLS AMG

Mercedes-Benz SLS AMG je razkošni športnik, ki so ga razvili znotraj Mercedes-Benz AMG oddelka za zamenjavo Mercedes-Benz SLR McLarna. SLS AMG je prvi Mercedes, izdelan popolnoma v AMG-jevih razvojnih oddelkih in je opisan iz strani Mercedes-Benz-a kot duhovni naslednik legendarnega 300SL Gullwinga.

Vozilo je bilo predstavljeno leta 2009 na IAA. Prodaja se je začela sredi leta 2010 v Evropi z začetno ceno cca. 177.310 € (vključno z davki).

Dizajn:

SLS AMG

Gullwing

SLS AMG je zasnovan kot sodoben naslednik Gullwinga 300SL. Avto ima dolgo “havbo”, potniki sedijo blizu zadnji osi in zadnji del avtomobila je kratek. Tako kot za 300SL so tudi za SLS AMG značilna krilna (Gullwing) vrata, ki se odpirajo navzgor s pomočjo plinskih opornikov. Vrata se zapirajo ročno, saj so se AMG-jevi inženirji odločili proti električnemu sistemu za samodejno zapiranje, ker bi sistem dodal dodatnih 41 kg na celotno težo avtomobila. V primeru da se SLS prevrne na streho, se lahko vrata odstrani iz ležajev, da se omogoči potnikom, da zapustijo vozilo.

Različice:

notranjost

športna notranjost

Znano je da bo SLS AMG na voljo v najmanj 5. različnih verzijah. Prvi za začetek je SLS coupe z Gullwing vrati. V letu 2009 je debutiral SLS Gullwing Desert Gold različica na Dubajskem mednarodnem avtomobilskem salonu. Sredi leta 2010 so predstavili FIA GT3 SLS AMG, ki je namenjen GT3 dirkam. Za obdobje 2011-2013 Mercedes načrtuje tudi SLS roadster (s klasičnimi vrati in mehko zložljivo streho), ter SLS E-Cell na električni pogon (najbolj verjetno, da bo coupe), in še najtežje pričakovani Black Series SLS AMG, ki bo lažji še za 300 kg.

SLS AMG GT3

SLS AMG GT3, specialna dirkaška različica SLS AMG-ja, je bil premierno predstavljen leta 2010 na avtomobilskem sejmu v New Yorku.

SLS AMG "Blackbird"

Sprva so morali SLS AMG GT3 tekmovati le na nacionalnih prvenstvih GT3 preden so bili dovoljeni dirkati na prvenstvu FIA GT3 leta 2011.

SLS AMG “Blackbird”

SLS AMG “Blackbird” je edinstvena, posebna izdaja SLS AMG-ja, ki so ga ustvarili pri avstralski hčerinski družbi Mercedes-Benz ob priložnosti posebej za avstralski mednarodni avtomobilski salon, leta 2010.

SLS AMG E-Cell

SLS AMG "ecell"

SLS AMG E-Cell je načrtovan za modelsko leto 2013 in zanj je značilna uporaba električnih sestavnih delov pogonskega sklopa. Ta bo vključevala 4 električne motorje (eno na vsako kolo) s kombinirano močjo okoli 392 kW (525 KM) in 880 Nm, s tekočinsko hlajenimi 400V litij-ionskimi baterijami ocenjenih z 48 kWh in zmogljivosti 40 Ah. Baterije bo dobavljal Deutsche Accumotive GmbH & Co KG, skupno podjetje Daimler AG in Evonik Industries AG. Mercedes-Benz predvideva prodajo vozila SLS AMG E-Cell za konec leta 2012

SLS roadster

SLS Black Series