Vodič: razumevanje servisnih opozoril ASSYST

Vodič: razumevanje servisnih opozoril ASSYST

Razumevanje servisnih opozoril je pogosto uganka pri marsikaterem vozniku Mercedesa. Potrebno je odpreti navodila, nekatera rabljena vozila jih v slovenskem jeziku sploh nimajo, iskanje po spletu pa zna biti zamudno. Ker se te problematike zavedamo smo v tokratnem članku za vas strnili pomen tako imenovanega Mercedesovega aktivnega servisnega sistema, ki ga Mercedes okrajšuje kot servisni sistem ASSYST.

Meni, kjer se nahaja ASSYST PLUS. Foto: Anže Bitenc

Splošno o sistemu ASSYST

Od leta 1997 imajo skoraj vsa Mercedesova vozila vgrajen računalniški sistem, ki je povezan na armaturno ploščo oziroma multifunkcijski ekran in tako vozniku sporoči, kdaj mora avtomobil odpeljati na servis in kakšen tip servisa mora opraviti. Pojavi se simbol v obliki avtomehaničnega ključa vključno s sporočilom, ali je potrebno opraviti na primer servis A (service A). S sistemom ASSYST PLUS se servisno opozorilo lahko pojavi vse do črke H. Sam ASSYST PLUS poleg samih črk napiše tudi številko, na primer servis A2 (service A2), kar na primer pomeni, da je potrebno poleg običajnega servisa opraviti še kontrolo metlic brisalcev ter olja v menjalniku.

Primer opozorila pri starejših vozilih Mercedes-Benz.

Sporočila o servisu skupaj s črkami pomenijo, kako zahteven je servis in koliko je tovarniško predviden čas servisiranja vozila za tak servisni paket. Opozorilo za servis A predstavlja enostavnejši in časovno krajši servis (1 ura) kot na primer servis B (2 uri) in se tako nadaljuje vse do črke H (maksimalno 8 ur). Pod sporočilom za servis bo sistem tudi odšteval kilometre oziroma dneve do obiska servisa. Če boste sporočilo ignorirali in vozili celo preko servisnega intervala s tem tvegate resno okvaro motorja, vozilo pa lahko nevozno obstane sredi ceste. Tako ravnanje je neodgovorno, saj s tem lahko povzročite tudi prometno nesrečo.

Zaradi zgoraj naštetih razlogov je pomembno, da vozilo servisirate po predpisanih normativih in se držite servisnih opozoril na multifunkcijskem ekranu. Servisni sistem ASSYST v veliki meri pripomore k temu, da si ne belite glave, kaj bo potrebno postoriti na vozilu in kdaj, predvsem pa v največji meri zmanjšuje tveganje za okvaro.

Kako Mercedesov sistem ASSYST deluje?

Sistem v svoji osnovi aktivno beleži delovanje motorja in ostalih komponent na vozilu, pri čemur mu pomaga vrsta senzorjev. S pomočjo algoritmov sistem preračuna, koliko kilometrov lahko voznik prevozi med določenimi servisnimi intervali in kaj bo potrebno na servisu opraviti (na primer zamenjati olje, določene filtre, zavorne ploščice, zavorno tekočino, svečke za vžig in podobno) . Na dolžino servisnega intervala vpliva več različnih faktorjev vključno z voznikovimi voznimi navadami in vplivi iz okolja. Sistem vas pravočasno obvesti, da boste morali svoje vozilo zapeljati na servis in vas na to neprekinjeno opozarja zadnjih 30 dni oziroma 1000 kilometrov pred servisom.

Sistem opozoril za servis je v osnovi nastavljen na 15.000 do 25.000 prevoženih kilometrov oziroma na 12 ali 24 mesecev. Upošteva se tisto, kar pride prej na vrsto. Ko sistem začne voznika opozarjati na servis, se je potrebno čimprej naročiti pri serviserju in opraviti servis.

Primer, v kolikšnem času bo potrebno narediti določen servis. Foto: Anže Bitenc

V kolikor vam na ekranu napiše  “CARRY OUT SERVICE” sporočila nikar ne ignorirajte ampak vozilu zapeljite k mehaniku. Ko prekoračite datum, ko bi morali vozilo odpeljati na service, vam bo na multifunkcijskem ekranu izpisalo za koliko dni oziroma kilometrov ste prekoračili obisk servisa. Primer napisa izgleda takole: Service A exceeded by 500 km”.

Kot voznik se morate zavedati, da je potrebno določene tekočine ali dele na vozilu zamenjati včasih prej, kot je predpisano. Na to vpliva bolj dinamična vožnja, vožnja po slabih cestah, po terenu izven označenih cest, pogosta polna obremenitev vozila, ekstremne vremenske razmere (zelo nizke oziroma zelo visoke temperature) in podobno.

V spodnji tabeli so predstavljena opravila, ki morajo biti pri servisu A in B v osnovi opravljena (opis je splošen):

Opozorila za servis od črke do predstavljajo časovno zahtevnejše servise, tako je naprimer predviden čas servisiranju pri servisu C tri ure, pri servisu D štiri ure in tako naprej.

Naj omenimo, da članek povzema osnovne stvari, ki jih morate vedeti pri servisiranju vašega vozila. Za več informacij ob vsakem opozorilu za servis vašega vozila se obrnite na serviserja vozil Mercedes-Benz.

Zapomnite si, dobro vzdrževan Mercedes bo prevozil veliko več kilometrov, poleg tega boste v njem precej bolj varni. Nenazadnje pa bo reden obisk servisa pripomogel na koncu tudi k hitrejši prodaji dobro vzdrževanega vozila.

 

Tekst: Anže Bitenc

Slike: internetni viri

 

Najbolj iskani pojmi: Servisna opozorila sistem ASSYST

Preberite tudi: Prevoz Ljubljana Brnik , 130 let avtomobila , Mercedes Maybach Pullman

 

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!