Najdražji avto na svetu je Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe

Najdražji avto na svetu je Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe

Najdražji avto na svetu je Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe

Zanj je novi lastnik odštel 135 milijonov eurov in s tem postavil absolutni svetovni rekord za avtomobil prodan na dražbi. Denar bodo pri Mercedesu porabili za novo ustanovljen svetovni sklad Mercedes Benz Fund, ki bo mladim zagotavljal izobraževalne in raziskovalne štipendije na področju znanosti o okolju in dekarbonizacije. Za podnebne spremembe je v veliki meri kriv ogljikov dioksid iz toplogrednih plinov, ki se sprošča pri sežiganju fosilnih goriv.

 

Najdražji avto na svetu je Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe, prepoznaven po lepih linijah in značilnih Gullwing vratih:

Najdražji Mercedes

Najdražji Mercedes

Mercedes Coupé 300 SLR Uhlenhaut iz leta 1955 – eden od le dveh izdelanih prototipov (eden z rdečo in drugi z modro notranjostjo) – je bil 5. maja 2022 prodan na zaupni dražbi v muzeju Mercedes-Benz v Stuttgartu v Nemčiji v sodelovanju med Sothebyjevo hčerinsko družbo za luksuzne avtomobile in nemškim proizvajalcem avtomobilov.

Pri ceni 135 milijonov evrov je prodajna cena skoraj trikrat višja od prejšnjega rekorda. Leta 2018 je RM Sotheby’s na dražbi prodal Ferrari 250 GTO iz leta 1962 za 45 milijonov evrov.

Poleg tega je Mercedes “300 SLR zdaj uvrščen med prvih 10 najdražjih predmetov, ki so bili kdajkoli prodani na dražbi,” je navedel RM Sotheby’s v sporočilu za javnost, objavljenem v četrtek v Londonu in ki ga je v New York posredovala matična družba Sotheby’s, kjer ta teden poteka spomladanska dražba umetnin.

Uhlenhaut 300 SLR Mercedes dirkalnik

Uhlenhaut 300 SLR Mercedes dirkalnik

Najdražji Mercedes in ostala “Umetniška dela”

Oliver Barker, predsednik Sotheby’s Europe, ki ga citirajo v sporočilu za javnost, je dejal, da se počuti “popolnoma navdušen, da je udaril v dražbeno kladivo za to mojstrovino oblikovanja in inženiringa, ki se zdaj meri z največjimi umetniškimi deli, ki niso bila nikoli prodana”.

Dejansko je glede na lestvico, ki jo je oblikoval AFP umetniških del, prodanih na dražbi v zadnjih letih, predvsem v New Yorku, absolutni rekord “Salvator Mundi” Leonarda da Vincija, ki so ga novembra 2017 prodali za 450,3 milijona Christie’s v New Yorku.

Sledi “Shot Sage Blue Marilyn” Andyja Warhola, ki je bil 9. maja na dražbi Christie’s prodan za 195 milijonov dolarjev in je postal najdražje umetniško delo 20. stoletja, ki je bilo kdaj prodano na javni dražbi.

Za dela iz 20. stoletja, “Alžirske ženske (različica 0)” Pabla Picassa (179,4 milijona dolarjev maja 2015) in “Nu ležeča” Amedea Modiglianija (170,4 milijona novembra 2015), sta bila oba prodana pri Christie’s .

Po tej razvrstitvi umetnin, prodanih na dražbi za več kot 100 milijonov dolarjev, je Mercedes, ki ga je 5. maja prodal RM Sotheby’s, in se uvrstil med “najlepši avtomobil na svetu” tako na 6. ali 7. mestu.

Avto, ki je bil tako kot drugi primer v lasti Mercedes-Benza, je bil prodan zasebnemu zbiratelju in izkupiček od prodaje “bo porabljen za ustanovitev mednarodnega Mercedes-Benz sklada za štipendije in usposabljanje za raziskave za mlade v okoljski znanosti in dekarbonizaciji,” pravi RM Sotheby’s.

Zasebni kupec Coupé 300 SLR Uhlenhaut se je strinjal, da bo svoje vozilo predstavil javnosti ob izjemnih dogodkih, drugi izvod pa bo ostal v lasti Mercedes-Benza, ki ga bo še naprej razstavljal v svojem muzeju v Stuttgartu.

Po navedbah RM Sotheby’s in časopisov za luksuzne in športne avtomobile je 300 SLR, prepoznaven po nenavadni liniji in metuljastih vratih, ustvaril inženir Rudolf Uhlenhaut na podlagi dirkalnika W196 R Grand Prix, ki je osvojil dve zmagi v Formuli 1. svetovnih prvenstvih 1954 in 1955 z italijanskim voznikom Juanom Manuelom Fangiom.

Mercedes Coupé 300 SLR Uhlenhaut iz leta 1955 in originalni blueprint načrti – Mercedes-Benz AG

Načrt dirkalnika 300 SLR Uhlenhaut

Načrt dirkalnika 300 SLR Uhlenhaut

Toda proizvajalca Mercedes-Benz je zaznamovala strašna nesreča njihovega dirkalnika junija 1955 na 24-urnem Le Mansu, ki je ubila voznika dirkalnika, francoskega voznika Pierra Levegha in 83 nič hudega slutečih gledalcev. Meredes-Benz se je zaradi te tragične nesreče za nekaj desetletij umaknil iz dirkaškega sveta in avtomobilskih dirk.

Še en zanimiv video, z lepimi posnetki najdražjega Mercedesa na svetu:

Najbolj zanimiva dejstva 300 SLR Uhlenhaut Coupeja, ki jih niste vedeli:

  • avto uporablja tehnologijo formule 1
  • nima varnostnih pasov
  • motor v 300 SLR Coupeju je še močnejši od tistega v dirkalniku serije W196 (inline V8)
  • končna hitrost (potrjena) 290 km/h, ocenjujejo čez 300 km/h
  • Uhlenhaut Coupé je bil takrat daleč najhitrejši cestni avtomobil na svetu (za primerjavo VW hrošč iz istega obdobja je imel 25 konjskih moči in končno hitrost okoli 100 km/h ali pa npr. BMW, ki je aprila leta 1955 predstavil Isetto, katere maksimalna hitrost je bila 85 km/h.
  • celotna karoserija je narejena iz ultra lahkega magnezijevega materiala “Elektron“, ki pa je vedno bil zelo zelo drag material. Tehnološki napredek pri gradnji športnih vozil je danes vsem poznana uporaba karbonskih vlaken, ki so še močnejša in lažja, proizvodnja pa cenejša od magnezijevega elektrona.
  • omenjeni 300 SLR je bil Uhlenhautovo službeno vozilo
  • pravijo, da je Uhlenhaut v poznejšem življenju zaradi hrupa njegove strašne stvaritve 300 SLR-ja postal naglušen, saj je potreboval slušni aparat, predvidevajo da ravno zaradi škode, ki jo je njegovemu sluhu povzročil motor preglasnega SLR-ja (drugi prototip ima muffler oziroma dušilec zvoka, ki je viden na boku, na sovoznikovi strani in prekriva obe izpušni cevi)

 

Poglejte si video o najdražjem Mercedesu 300 SLR Uhlenhaut:

O inženirju Uhlenhautu obstaja cel kup zanimivih zgodb. Meni najljubši dve sta;

  • bil je izjemen inženir, ampak to še ni vse – bil je tudi izjemno dober voznik. Ko so testirali ražlične dirkalnike (serije W196 npr.) ter 300 SL (W194) je velikokrat sam hitreje odpeljal testne kroge kot pa takratni vozniki formule ena vključno s svetovnim prvakom Juan Manuel Fangiom. Ne pozabimo na dejstvo, da je Mercedes že takrat kraljeval na progah in imel najboljše voznike na svetu. Torej še en skriti vrhunski talent Uhlenhauta.
  • Zgodba kroži, da je Uhlenhaut pot iz Münchena v Frankfurt (cca 280 kilometrov razdalje) opravil v eni uri. Potem pa je tu bil še nujen sestanek na sedežu Mercedesa v Stuttgartu do katerega je Uhlenhaut iz Münchena z omenjenim SLR-jem pridrvel v precej manj kot eni uri (približa razdalja cca 222 kilometrov). Seveda so Nemci že v tistih časih imeli izredno razvite in dobre avtocestne povezave, ki so bile večinoma zelo neobremenjene z prometom. Dolgo časa so nemški proizvajalci avtomobilov različne hitrostne preizkušnje in rekorde opravljali kar na “javnih” avtocestah.

 

Na spodnji sliki glavni inženir Mercedes Benz-a, Rudol Uhlenhaut in njegovo službeno vozilo Mercedes 300 SLR za katerega se je vedno predvidevalo, da če bo kdaj prišel čas prodaje, bo z lahkoto dosegel astronomsko visoko ceno.

Mercedes 300 SLR Uhlenhaut coupe 135 milijonov euro

Mercedes 300 SLR Uhlenhaut coupe 135 milijonov euro

Kratice SLR pomenijo Sport Leicht und Rennen –  oziroma Športen, lahek in dirkalen.

 

Iskali ste:

Najdražji Mercedes

Najdražji avto na svetu

Leave a reply