Razred A (W169) druga generacija 2004-danes

Razred A (W169) druga generacija 2004-danes

Mercedes-Benz_razred_AReklama, ki je nihče ne opazi, je slaba. Velja celo, da ni pomembno, kaj se govori, bolj pomembno je, da se. Navadno tako menijo tisti, ki nimajo kaj izgubiti in se šele prebijajo v ospredje. Mercedes zagotovo ni med njimi, saj je v ospredju že dolgo. Zadnje, kar bi si pri Mercedesu želeli, je torej negativna reklama.

Še posebej v nižjem razredu vozil, ki naj bi to prestižno znamko vsaj nekoliko približal širšemu številu kupcev. Spomnimo se, da se je pred sedmimi leti, ko so predstavili prvo generacijo razreda A, zgodilo prav to (težave s stabilnostjo avtomobila).

Naslednika zdaj predstavljajo še močneje in še bolj odločno. Novi A je zrasel na vse strani, pa čeprav se to na oko ne opazi. Daljši je za kar 23 cm, kar pomeni, da je daljši tudi od bivše podaljšane različice A, in ker so mu hkrati namenili tudi precejšen prirastek medosne razdalje (14,5 cm), lažje verjamemo zagotovilom odgovornih, da podaljšane različice sploh ne bo, pač pa novi razred B. Razred A zdaj ponujajo tudi v trivratni različici, kar še bolj jasno kaže na zastavljeni cilj, ki je jasen: več mlajših kupcev. Razred A je dolg 383,8 cm, njegova medosna razdalja znaša 256,8 cm, obe vrednosti pa so strokovnjaki za notranjo opremo in funkcionalnost odlično izkoristili in naredili zelo prostorno, svetlo in zračno kabino. V večji notranjosti bodo potniki deležni prepoznavnega udobja, visokega sedenja (nenaporno vstopanje in sedanje), kakovostnih materialov in premišljenega zlaganja sedežev. Slednje bo zagotovo najbolj všeč tistim, ki živijo razgibano ali / in družinsko življenje, saj enostavno prilagajanje sedežev hitro spremeni osnovnih 435 litrov prtljažnika v “tovornih” 1370 litrov. Z doplačilom je moč funkcionalnost notranjosti še dodatno povečati, saj sistem easy-vario-plus omogoča poseben način zlaganja in odstranjevanja sedežev, tudi sovoznikovega.

Ko so Mercedesovi strokovnjaki govorili o varnosti, so bili slišati samozavestni: konstrukcijska inovacija, imenovana sendvič, ki je bila prvič predstavljena prav v predhodniku, se je odlično potrdila in izkazala tudi v resničnih trkih, saj so pregledali in analizirali kar precejšnje število v težjih nesrečah poškodovanih A-jev. Razred A ima štiri varnostne mehe in dve varnostni zavesi, za kar 25 odstotkov izboljšano preglednost, spremenjeno obliko, vpetja in način delovanja zadnje preme ter blažilnike, ki se s pomočjo dvojnega mehanskega delovanja različno odzivajo v primeru bolj ali manj grobih udarcev in še bi se našlo.

Prav tako zavzeto so se posvetili razvoju motorjev. Novi turbodizli z oznako CDI imajo povečan tlak vbrizga goriva, večjo moč in navor ter manjšo porabo. A 160 je najmanjši in zmore 60 kW (82 KM), srednji je A180 z 80 kW (109 KM), najmočnejši pa A 200 s 103 kW (140 KM), njihova poraba goriva naj bi znašala v povprečju 4,9 l/100 km (A 160), 5,2 l/100 km (A 180) in 5,4 l/100 km (A 200). Bencinski motorji so prav tako trije: A 150 zmore 70 kW (95 KM), A 170 85 kW (116 KM), A 200 pa 100 kW (136 KM). Kasneje, predvidoma v sredini prihodnjega leta, se jim bo pridružil še najmočnejši z oznako A 200 turbo, ki bo pridelal 142 kW (193 KM).

Po prvih prevoženih kilometrih se je razred A izkazal z veliko mero potovalnega udobja, dobro lego na cesti, tudi pri visokih hitrostih prepričljivo smerno stabilnostjo in nezahtevno, vozniku naklonjeno uporabnostjo.

Petvratni razred A bo pri nas na prodaj že septembra, trivratni pa nekaj mesecev kasneje. Cenik se bo začel pri bencinskem modelu A 150 s 4.390.000 tolarjev. Paketi opreme ostajajo trije: classic, elegance in avantgarde, pri čemer ima že osnovni (classic) štiri varnostne mehe in varnostni zavesi, ročno klimatsko napravo, ABS, ESP, potovalni računalnik, električni pomik stekel – če naštejemo le pomembnejše.



Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.