• Predstavitev: Razred ML (W163) prva generacija 1996 -2004
  • Predstavitev: Razred ML (W163) prva generacija 1996 -2004
  • Predstavitev: Razred ML (W163) prva generacija 1996 -2004
  • Predstavitev: Razred ML (W163) prva generacija 1996 -2004
  • Predstavitev: Razred ML (W163) prva generacija 1996 -2004
  • Predstavitev: Razred ML (W163) prva generacija 1996 -2004

Predstavitev: Razred ML (W163) prva generacija 1996 -2004

Razred ML prva generacija

Odkrivanje novih svetov je odkrivanje samega sebe. Pustolovščina, ki se je začela s Kolumbom in se nadaljuje z razredom M.Skozi puščavski pesek, večni led ali velemestno džunglo. Trije izjemni izzivi za razred M, da pokaže svoje vsestranske zmogljivosti. Terensko vozilo, ki je po zaslugi najsodobnejše terenske tehnike in žlahnosti limuzine univerzalno. Mercedes razred M zapelje na trg leta 1998.

Dizelska motorja (270 CDI in 420 CDI) z vbrizgom prek skupnega voda zagotavljata tih tek, prijaznost do okolja in užitek v vožnji. Pri dosedanjih motorjih z neposrednim vbrizgom mora brizgniti gorivo v vsakem delovnem taktu znova v valje. Prednost tehnike CDI je posebna črpalka, ki vzdržuje gorivo pod visokim tlakom in dovajanatančno odmerjene količine v pravem trenutku v zgorevalne prostore.

Notranjost prve generacije

Dizelski motorji so tišji in porabijo manj za večjo moč.Pri bencinskih motorjih so zaluge za velike moči V-motorjev: trije namesto sedanjih štirih ventilov za zgorevalne prostore, dva sesalna in en izpušni sistem. Opustitev po enega izpušnega ventila na valj je prinesla prostor za dve svečki, ki delujeta zamaknjeno. Posledica je občutna: večja moč, manjša poraba, manj škodljivih izpustov.

K serijski opremi ML 270 CDI sodi 6-stopenjski mehanski menjalnik, vsi ostali modeli imajo serijsko elektronsko krmiljeni 5-stopenjski samodejni menjalnik z možnostjo ročnega pretikanja, ki se prilagaja vašemu stilu vožnje in trenutni situaciji. Če želite pretakniti ročno, zadostuje kratek pomik izbirne ročice v levo (-) ali v desno (+). Če zadržite ročico v položaju (-), se po klancu navzdol samodejno

Najvarnejši SUV svojega časa

vklopi prestava, v kateri je motorna zavora najučinkovitejša. Tudi ri prehitevanju se vklopi najprimernejša prestava. Torej peljete vedno v optimalni prestavi, zaradi česar razred M še bolje pospešuje oziroma uravnava hitrost.

Po zaslugi elektronike ima razred M vedno najboljšo lego na cesti. Sistem 4ETS preprečuje zdrsovanje vseh štirih pogonskih koles. Če eno, dve ali celo tri kolesa izgubijo stik s podlago, jih sistem zavre. Moč motorja se prenaša na kolesa, ki imajo dober oprijem. 4ETS omogoča odlićen stik s podlago pri speljevanju, prehitevanju in v ovinkih ter ostaja aktiven do hitrosti 80 km/h.

Tudi na suhi in utrjeni cesti vas lahko zanese. Elektronski stabilizacijski program esp zmanjšuje to nevarnost s premišljenim zaviranjem enega ali več koles in/ali z zmanjšanjem motornga navora. Če

Tehnična risba

potrebujete boljši oprijem s podlago, denimo na težavnem terenu, lahko ESP izklopite. Če je potrebno zavreti z vso močjo, pa reagira sistem za učinkovitejše zaviranje BAS. V trenutku zgradi najmočnejšo zavorno silo in tako bistveno skrajša zavorno pot.

Po zaslugi ABS ostane razrem M vodljiv tudi pri zaviranju s polno močjo. Na neutrjeni podlagi, naprimer na pesku ali snegu, skrajša terenski ABS v sodelovanju z vklopljeno terensko prestavo (Low Range) zavorno pot. Sistem EBV pa tako razporedi zavorni tlak med prednji in zadnji kolesi, da je vožnja čim bolj stabilna.

Priljubljen je bil predvsem v ZDA

IHHS (Insurance Institute for Higway Safety, ZDA) je leta 1999 podelil razdesu M kot edinemu v segmentu vozil za prosti čas najbolšo oceno za obnašanje nv čelnem trku. Zasluga gre med drugim izjemno stabilni kombinaciji okvira šasije in varnostne karoserije. Struktura sprednjega dela, ki se v trku kontrolirano deformira, ne varuje samo lastnih potnikov, temveč tudi potnike v soudeleženih konvencionalnih osebnih vozilih.