• Test: E350 BlueEfficiency
  • Test: E350 BlueEfficiency
  • Test: E350 BlueEfficiency
  • Test: E350 BlueEfficiency

Test: E350 BlueEfficiency

Nekateri imajo avtomobil, da se prevažajo od točke A do točke B. Za v službo in nazaj. Ni jim pomembno, ali je avtomobil umazan še od lanskega snega ali se blešči na soncu. Spet drugo stran predstavljajo ljubitelji, ki želimo v vsakem kilometru uživati in izkoristiti potenciale udobja, ki jih ima avtomobil. Med tiste zagotovo ne spadajo vozniki E350. Med tiste druge pa jih spada velika večina voznikov tega modela. In prav za ljudi, ki ljubijo razvajanje in udobje, je ustvarjen tokratni avtomobil, ki nam ga je posodila družba Autocommerce d.o.o.

AMG styling avtomobilu zelo pristaja

Mercedesi so avtomobili, ki jih razvijajo ljudje, ki vedo kako bogato zgodovino nosi zvezda na nosu. Pri tej znamki nobena stvar ni prepuščena naključju. Prav zato vsaka generacija ostaja na cesti še dolgo po tem, ko zapusti prozvodne trakove. Življenjski cikel srebrne zvezde je daljši od cikla vozil ostalih znamk. Ne bom pozabil besede taksista, ki me je nekega dne peljal proti domu v svojem Mercedesu razreda E. »Veste mladenič, pri 400.000 se motor pri mercedesu šele dobro ogreje«.  Bežen pogled na armaturno ploščo njegovega razreda E je razkril, da jih je prevozil že 470.000 km. Notranjost nedotaknjena, prav taka, kot jo je gospod v belih rokavičkah sestavil pred leti. Morda že celo deset let nazaj je ostala prav tako v detail sestavljena, ko tista, ki sem jo imel pred očmi v testnem modelu.

Razred E zadnje generacije sledi oblikovalskim trendom. Linije so spet postale ostra, robovi izraziti, nos zašiljen. Avtomobil s poudarjenim zadnjim bokom spominja na »Pontona« iz leta 1947. Oblikovalci res znajo obuditi legendarne zgodovinske linije, ki so znamko že enkrat zaznamovale. In to v taki podobi, da izgledajo nadvse moderno in skladno z zadnjimi trendi. Avtomobil nakazuje nove prijeme v razredu E, ki se zgledujejo po tradiciji. Res pohvalno in s spoštovanjem do 125 letne tradicije izdelave avtomobilov. Tudi notranjost je vnovič narejena z ostrimi robovi in podobnost z legendarno serijo 124 ni naključna. Legendarnega porekla avtomobil ne skriva. Navkljub temu nas je v notranjosti razvajal DVD predvajalnik, sodobna navigacija, tro-conska klimatska naprava, hladilnik, elektrificirani sedeži z gretjem,…

Vsaka serija ima svojo zgodbo

Testni model je imel res prefinjeno izbiro notranjih materialov. Črno usnje in črn strop s strešnim oknom sta naredila avtomobil izjemno avantgarden. Primeren oznaki Avantgarde, ki se sveti v sredinski konzoli in nakazuje, da gre za športnejšo različico. K temu spada trše vzmetenje in športnejši izgled notranjosti, ki jo je krasil plemenit temen les. Kljub obujanju tradicije pa je avtomobil dobesedno nabit z zadnjo tehnologijo, ki jo premore avtomobilski svet. Asistenčni programi za izboljšanje varnosti so pri Mercedes-Benzu resnično vodilni. Blind spot assist nam je vsakič preprečil napačno menjavanje voznega pasu in preverjal, da nimamo koga v mrtvem kotu. Praktično je nemogoče spregledati vozilo v mrtvem kotu, na kar nas opozarja avtomobil z grafičnim opozorilom na stranskem ogledalu. Ob napačni potezi pa tudi z zvočnim opozorilom. Ne bom pozabil trenutka, ko je vozilo zapiskalo ob moji menjavi smeri, mimo nas pa je švignil motorist. Nikakor ni vozil po omejitvah in samo asistenčnim sistemom se lahko zahvali, da ga nismo spregledali. »Bravo E« je zadonelo v kabini. Tudi Distronic Plus se je izkazal za izjemno učinkovitega. Avtomobil s tempomatom odlično drži določeno varnostno razdaljo in avtomobil se celo popolnoma ustavi. Impresivno! Zanimiv pa je tudi trenutek, ko zapelješ preko črte, ki omejuje vozišče, volan razreda E pa prijetno zavibrira. Varnost dovršena do zadnjega detajla.

Ostre linije nove serije E

Razred E smo že preizkusili z različnimi motorji. Tokratna verzija E350 je vsekakor namenjena užitkarjem. Vsem tistim, ki želijo imeti avtomobil vedno čist in jih navduši tudi brbotanje 6 valjnika v nosu. V kombinaciji s samodejnim 7G tronic menjalnikom se je avtomobil obnašal izjemno uglajeno. 288 konjskih moči je delovalo uglajeno in le kazalnik hitrosti je razkril, da avtomobil pospešuje fascinantno. Do sto kilometrov na uro tako potrebuje slabih 7 sekund, končna hitrost pa je elektronsko omejena. Za vsak slučaj.

Potovalno udobje v drugi vrsti je še za razred boljše, kot v predhodnji seriji. Testni primerek je bil opremljen tudi s stranskimi zavesicami na zadnjih steklih in vožnja zadaje je že spominjala na predsedniško.

Zvezda na nosu ostaja tudi v različici “Avantgarde”

E350 je vsekakor avtomobil, ki sodi v ljubiteljsko garažo in hkrati avtomobil, ki je zmožen voziti od točke A do točke B nadvse udobno. S svojim udobjem in hkrati tudi športnim karakterjem pa bo voznika tako zapeljal, da bo z veseljem vsak ponedeljek čist stal na parkirnem mestu pred službo. Ta avtomobil enostavno mora biti čist! Nekaj spoštovanja mora avtomobilu vrniti tudi voznik.

Model Razporeditev in število valjev Gibna prostornina (cm3) Nazivna moč (kW pri vrt./min) Največja hitrost (km/h) Kombinirana poraba goriva (l/100 km) Kombinirani izpust CO2 (g/km)
E 350 CGI BlueEFFICIENCY V6 3.498 215/6.400 250* 8,5–8,8 199–205

*elektronsko omejena

Besedilo in foto: Anej Ferko

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.