Razred C (W204) tretja generacija 2007-danes

Razred C (W204) tretja generacija 2007-danes

Razred C

Avantgarde različica razreda C

Prek 120 let dokazujejo naši avtomobili, koliko užitka lahko ponuja sivi asfalt. Čas je, da ta užitek interpretiramo znova : z novim razredom C. V njem boste doživeli cesto kot še nikoli. Skoraj noben drug avto se ne prilagaja tako hitro od notranjosti do pogonske tehnologije zunanjim razmeram in vašim individualnim potrebam. To omogoča serijsko paket AGILITY – CONTROL s selektivnim blažilnim sistemom. Na željo dobite kot zadnji tehnološki dosežek novi paket ADVANCED AGILITY s športnim načinom vožnje. Z njim lahko vplivate na obnašanje avta med vožnjo s pritiskom na gumb. Tudi široka ponudba močnih motorjev bo izpol nila vsako vašo željo.
Razred C

Serijski Agility control

V notranjosti vas pričakuje občutno več prostora, zaradi plemenitih materialov in novega oblikovanja pa še prijetnejši ambient. Športen ali zelo udoben. Tudi optično kaže novi razred C zdaj dobesedno več obrazov.

Dizelski modeli razreda C s tehnologijo skupnega voda Za hitro vožnjo so vam v novem razredu C na voljo trije CDI – motorji. C 320 CDI poganja 6 – valjni motor s tehnologijo skupnega voda. Avto pospeši s 165 kW ( 224 KM ) na 100 km / h v 7,7 sekunde. Oba 4 – valjna modela C 200 CDI in C 220 CDI imata po zaslugi številnih novosti zdaj še večjo moč in bistveno višji navor.
Razred C

Razred C ima široko paleto motorjev

Tako so v Mercedesu s povečanjem šob za brizganje olja dosegli boljše hlajenje batov. Z optimirano oskrbo drsnih ležajev z oljem razvije C 200 CDI zdaj 100 kW ( 136 KM ), C 220 CDI pa 125 kW ( 170 KM ). Poleg tega se uporabljajo v obeh motorjih namesto kovinskih žarilnih svečk keramične, ki dosegajo višje temperature in izboljšajo obnašanje pri teku hladnega motorja.

V razredu C lahko izbirate med petimi različnimi bencinskimi motorji. V C 180 KOMPRESSOR in močnejšem C 200KOMPRESSOR tečeta štirivaljna kompresorska motorja.
Razred C

Novi Blueefficiency motorji

Z novo programsko opremo motornega krmiljenja in s spremenjeno obliko batov so v Mercedesu lahko zvečali moč in navor. Tako ima C 180 KOMPRESSOR zdaj 115 kW ( 156 KM ), C 200 KOMPRESSOR pa 135 kW ( 184 KM ). Še bolj športni so trije 6 – valjniki. V C 230, C 280 in C 350 združujejo izjemno tih tek in čisto moč. Tako doseže C 230 s svojimi 150 kW ( 204 KM ) največjo hitrost 240 km / h. C 280 prepriča s 170 kW ( 231 KM ) in največjim navorom 300 Nm pri 2500 – 5000 vrtljajih v minuti.

C 350 pospeši s svojimi 200 kW ( 272 KM ) z 0
Razred C

Multimedijski dodatki v razredu C

na 100 km / h v samo 6,4 sekunde. Vse V6 – motorje odlikuje zgleden izkoristek moči. To omogočajo štiri spremenljive odmične gredi, saj jih je mogoče krmiliti zvezno in v skladu s potrebo. Tako se od motorja lahko pričakuje točno toliko moči, kolikor je zahteva določena vozna situacija. Sicer pa se vsi V6 – motorji prepoznajo po športni izpušni napravi z dvema izpušnima cevema.

Novi razred C razvaja z mehkimi tkaninami, s plemenitimi okrasnimi deli in z več prostora kot kdajkoli prej. Voznikov sedež je nekoliko zvišan, tako da imate več prostora za rame in komolce. Tudi sopotniki na zadnjih sedežih se ne
Razred C

Bogatejša notranja oprema

morejo pritoževati, saj imajo zato več prostora za noge. Izjemno vzdušje v notranjosti pričara nova panoramska drsna streha s stekleno površino od vetrobranskega do zadnjega stekla. Novo razviti spojler zagotavlja, da tudi pri odprti strehi v notranjosti ne vleče. Novo razvita sprednja sedeža imata električno nastavljanje višine sedežne blazine in naklona naslonjala. Voznikov sedež ima poleg tega hrbtenično oporo. Z opcionalnim paketom memory lahko nastavitve sedežev, volana, višine zglavnikov in zunanjih ogledal shranite. Čim sedete na voznikov sedež in vtaknete ključ, pokliče sistem vaše individualne nastavitve. Na željo lahko dobite večpoložajni sedež s prilagodljivo zračno blazino ; zlasti na dolgih poteh vam bo v užitek –

Razred C

Napredni varnostni sistemi

na željo celo ogrevan. Če bi kdaj želeli prepeljati namesto sopotnikov predmete, bo v razredu C tudi zanje dovolj prostora. Sprednja sedeža lahko zvezno potiskate naprej ali nazaj, zadnjo klop pa lahko na željo preklopite v razmerju 1 : 2.

Če se lahko pri vožnji posvetite samo bistvenemu, ni le zelo udobno, ampak tudi zelo varno. Začne se pri dobri preglednosti. Novo oblikovana inštrumentna plošča je deljena horizontalno. Tridelni kombinirani inštrument neposredno pred vašimi očmi posreduje pomembne podatke o poti. Glede na različico opreme lahko s tipkami oz. stikali na večfunkcijskem volanu udobno upravljate različne funkcije, ne da bi roki umaknili z volana. Z opcionalnim KEYLESS – GO lahko celo speljete, ne da bi zavrteli ključ v zagonski ključavnici. Temperaturo, pri kateri se boste počutili prijetno, zagotavlja serijska dvopasovna samodejna klimatizacija THERMATIC. Na željo dobite triobmočno udobno samodejno klimatizacijo THERMOTRONIC, ki omogoča med drugim tudi individualno uravnavanje temperature v zadnjem delu avta.
Opcionalni upravljalni in prikazovalni sistem COMAND APS združuje avdio nastavitve, telefon in navigacijski sistem. Zaradi novo razvitega upravljalnega sistema je krmiljenje kljub večjemu obsegu funkcij tako prijazno do uporabnika in premišljeno kot še nikoli doslej. Gibljivi 7 – palčni zaslon z novimi grafi čnimi lementi in novimi barvami je zdaj v višini kombiniranega inštrumenta in torej vozniku vedno na očeh. COMAND APS se krmili na željo prek bloka za vnašanje ukazov v sredinski konzoli ali s kontrolnikom pred naslonom za roko. Poleg tega lahko zdaj vse pomembne funkcije pokličete tudi z govorom. Vnos cilja navigacijskega sistema prepozna vsa imena krajev in cest, izgovorjena kot cele besede ; shranjeno telefonsko številko lahko izberete enostavno, če izgovorite ime ; če želite, vam sistem prebere SMS – sporočila. Integrirana naprava bluetooth omogoča varno prostoročno telefoniranje z mobilnikom ; predvajalnik DVD predvaja poleg video in avdio DVD tudi CD in MP3. Na trdem disku navigacijskega sistema lahko shranite prek 500 MP3 – melodij.
Za varnost ni nikoli prezgodaj – pri novem razredu C se začne kar pri ergonomsko oblikovani notranjosti, kjer so vsa stikala pri roki in vse funkcije lahko izvedljive. Inteligentna opcionalna sistema COMAND in LINGUATRONIC omogočata, da ostajata roki na volanu. Med vožnjo vas podpira prek 60 elektronskih pomočnikov, ki vas opozarjajo – npr. opozorilo na izgubo tlaka v pnevmatiki – ali vam pomagajo : elektronski stabilizacijski program ESP , zavorni asistent BAS ali prvič v razredu C stabilizacijski program ESP  za priklopnik. Senzorji ESP  in BAS lahko prepoznajo kritične vozne situacije, kot so močno zanašanje v ovinku, kritično krmiljenje, zaviranje v paniki oz. z vso močjo, in voznika podprejo s ciljnim zaviranjem. Poleg tega lahko razred C v tipičnih nevarnih situacijah z na željo dobavljivim varnostnim sistemom PRE – SAFE sproži preventivne ukrepe za zaščito potnikov. Ta vključuje reverzibilno zatezanje varnostnih pasov, samodejno pozicioniranje desnega sprednjega sedeža ( če je opremljen s paketom memory in z električnim nastavljanjem ) ter samodejno zapiranje bočnih oken in opcionalne drsno – dvižne ali panoramske steklene strehe.
Nano tehnologija ščiti razred C. Lak, ki ga je razvil Mercedes – Benz, je bistveno bolj odporen od primerljivih prozornih lakov ter daje trajen in vidno močnejši lesk. Skrivnost tega zaščitnega oklepa so nešteti keramični delci, manjši od milijoninke milimetra, integrirani v vezivo laka.  Ta proti praskam odpornejši lak – univerzalen ali kovinski – je tudi bolj neobčutljiv na vremenske in okoljske vplive, kot so padavine, sončni žarki, temperaturna nihanja, prah in saje.
Besedilo in foto: Mercedes – Benz

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.