Novi CLA Shooting brake

Novi CLA Shooting brake

08-The-new-CLA-Shooting-Brake-Mercedes-Benz-CLA-45-AMG-4MATIC-design-Sensual-Purity-modern-luxury-passenger-car-estate-1180x436

Narejen za urbani lov

CLA Shooting brake predstavlja popolnoma nov segment v svojem razredu. Pri Mercedes-Benzu so v Shooting brake-u uspeli združiti moderno obliko, športnost, prostornost in prilagodljivost. Avtomobil so tako naredili uporaben tako za vsakdanjo vožnjo v službo in po opravkih kot tudi za uživanje čez vikend.

Tudi, ko CLA Shooting brake ni v pogonu ga zaznamuje energičen in samozavesten nastop, h kateremu pripomore agresiven in športen prednji konec, od katerega se strešne linije kupejevsko spuščajo proti atletskemu zadku vozila. Vsa štiri vrata vozila so brez okvirjev za stranska stekla, poleg tega pa so tudi sama stekla relativno majhna, kar še poveča impresivnost zunanjega izgleda.

Notranjost

Zunanjost vozila se uspešno preliva tudi v notranjost vozila. Oblikovni elementi, kot je ponavljajoča se črta na tapetah vrat in okrogle odprtine za zrak dajejo notranjosti občutek razigranosti. Kakovostni materiali, uporabljeni na sedežih kot tudi na armaturi dodajo pridih luksuza. Proti doplačilu je možno dobiti ambientalno osvetlitev, ki omogoča dvanajst različnih barv.

04-The-new-CLA-Shooting-Brake-Mercedes-Benz-CLA-45-AMG-4MATIC-design-Sensual-Purity-modern-luxury-passenger-car-estate-680x379

Sredinsko konzolo sestavlja samostojni ekran, ki je v osnovi velik sedem palcev. Opcijsko, oziroma v kombinaciji s COMAND ONLINE je ekran lahko velik osem palcev. V primerjavi s štirivratnim kupéjem CLA Shooting brake ponuja v zadnjem delu predvsem več prostora za zadnje potnike in prostora v prtljažnem prostoru.

06-Der-neue-CLA-Shooting-Brake-Mercedes-Benz-CLA-45-AMG-4MATIC-Design-Sinnliche-Klarheit-Moderner-Luxus-Pkw-Kombi-1180x436

Odličen koeficient zračnega upora

Glede na to, da je CLA Shooting brake karavanske oblike, je kljub temu aerodinamično zelo dodelan. Aerodinamika pripomore k zmanjšani porabi goriva in k manjšemu trušču v notranjosti med vožnjo. Koeficient zračnega upora znaša le 0,26.

01-The-new-CLA-Shooting-Brake-Mercedes-Benz-CLA-45-AMG-4MATIC-design-Sensual-Purity-modern-luxury-passenger-car-estate-

Veliko pozornosti so namenili tudi ekološki učinkovitosti vozila. Nizke emisije izpustov in materiali, ki jih je mogoče reciklirati so tudi sestavni del filozofije Mercedes-Benza “najboljše ali nič”. Naslonjala sedežev sestavljajo kokosova vlakna, obloge vrat pa visok delež lesenih vlaken. Inteligentni sistem luči LED in Euro 6 motorji ekološko učinkoviost še dopolnjujejo.

02-The-new-CLA-Shooting-Brake-Mercedes-Benz-CLA-45-AMG-4MATIC-design-Sensual-Purity-modern-luxury-passenger-car-estate-1180x436

Multimedijski sistemi

“Mercedes connect me” poveže CLA Shooting brake s svojo okolico. Komunikacijski modul, ki je na voljo serijsko v izbranih državah EU, omogoča uporabo določenih storitev, kot sta naprimer ravnanje v primeru nesreče in upravljanje ter vzdrževanje vozila. Opcijsko je na voljo tudi upravljanje na daljavo. Poizveste lahko o statusu vozila, mu sledite, kje se nahaja ter ga na daljavo odklenete ali zaklenete. Napredne povezave so na voljo kot standard s sistemom USB Audio 20 ali z opcijskim COMAND ONLINE. Oba sistema omogočata rabo interneta in Mercedes-Benz aplikacij.

Varnost

Veliko pozornosti so v CLA Shooting brake namenili tudi varnosti. Serijsko sta vgrajena sistema COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS  z delnim samodejnim zaviranjem in sistem PRE-SAFE, opcijsko pa sta na voljo tudi DISTRONIC PLUS (aktivni tempomat) in LANE KEEPING ASSIST (asistent za ohranjanje smeri). Sistem COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS deluje tako, da v primeru, ko voznik ne reagira na vozilo, ki je pred njim počasnejše sistem najprej sproži opozorilno lučko z zvočnim signalom, v skrajnem primeru pa sproži še zaviranje, kar lahko trk prepreči oziroma v najslabšem primeru vsaj ublaži.

03-The-new-CLA-Shooting-Brake-Mercedes-Benz-CLA-45-AMG-4MATIC-design-Sensual-Purity-modern-luxury-passenger-car-estate-660x602

Motorna paleta

CLA Shooting brake bo že na začetku ponudil širok nabor motorjev, poleg tega pa tudi AMG različico in različico Sport. Na voljo bosta dva 4-valjna dizelska motorja ter trije 4-valjni bencinski motorji, poleg tega pa še CLA45 AMG Shooting brake. Opcijsko bo na voljo tudi vsekolesni pogon 4MATIC, določeni motorji pa bodo na voljo tudi s 7G-DCT samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. Funkcija ECO start/stop bo serijska.

Novi CLA Shooting brake ima vsekakor vse parametre za pravega urbanega lovca.

Tekst: Anže Bitenc

Foto: Mercedes-Benz

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!