Razred CLK (W209) druga generacija 2002-2009

Razred CLK (W209) druga generacija 2002-2009

Razred CLK predstavlja štiri sedežni kupe in kabriolet v srednjem avtomobilskem razredu. Pogon je speljan na zadnji kolesni par. Pri prvi generaciji (W208 kupe in A208 kabriolet) je temeljil na platformi razreda C model 202, oblika, motorji in cenovni razred pa se je navezoval na razred E model 210. Tako je mercedes nadaljeval tradicijo, da se je kupe navezoval na razred E. Z drugim modelom (W209 in A209) so oblikovno sledili novemu E razredu (W211). Predhodnik razreda CLK je bil E coupe in E cabrio. In tudi naslednjik tega uspešnega razreda je poimenovan spet z oznakami E coupe in E cabrio. Kratica CLK pa je odšla med legende.

Razred CLK s svojim predhodnikom Razredom E cabrio

Druga generacija CLK

CLK coupe so predstavili leta 2002, kabriolet leto kasneje. Avto je zrasel za 61 mm v dolžino, 18 mm v širino  in 28mm v višino v primerjavi s predhodnikom. Prvič so v kupe uvedli dizelski motor, s prenovo pa je prišla tudi dizelska različica v kabrioleta. Coupe je tudi ponovno ukinil B stebriček, tako ima avtomobil izrazito lepo bočno linijo.

Prepoznavna bočna linija brez B stebrička

Štiri sedežnik je bil na voljo v dveh različicah Elegance in Avantgarde. Vsi so bili že serijsko opremljeni z litimi platišči. V kabriolet različici so ponudili tudi dalinjsko samodejno zložljivo streho. Vsi modeli so bili opremljeni z avtomatsko dvoconsko klimatsko napravo, senzorjem za dež, tempomatom in 4 airbagi in še z zračnimi zavesami.

Sloviti podajalnik varnostnega pasu za Coupe in Kabriolet

Vsi modeli so bili ponovno opremljeni (podobno kot E coupe) s samodejnim podajalnikom varnostnega pasu na sprednjih sedežih.
Motorne različice so se začele z 200 kompressor (1.8 literski štirivaljnih), CLK 240 (6 valjnik z 2.6 litrskim motorjem), CLK 270 CDI (5 valjnik z 2.7 litrskim motorjem), CLK 320 (6 valjnik z 3,2 litrskim motorjem) in CLK 500 z 8 valjnim 5.0 motorjem.

Notranjost je z modifikacijo dobila novo audio konzolo

Prenova leta 2005 je spremenila tudi motorno ponudbo. Poslovil je je pet valjni diesel motor CLK 270. Namesto njega pa sta nastala 4 valjni 220 CDI in 6 valjni CLK 320 CDI. Tudi 320 motor so umaknili iz ponudbe, prišel pa je CLK 350 z 200 kW.

Kupe in kabriolet po prenovi leta 2006

4 in 5 valjniki so bili opremljeni z 6 stopenjskim ročnim menjalnikom, na željo pa se je dalo doplačati za 5 stopenjski avtomatik 5G tronic z možnostjo ročnega prestavljanja. 6 in 8 valjniki so bili serijsko opremljeni z avtomatskim menjalnikom.

Kupe razreda CLK

Po prenovi je prišel v 6 valjnike nov 7G TRONIC, 7 stopenjski samodejni menjalnik.
Proizvodnja se je končala leta 2009 z vstopom razreda E coupe in 2010 z vstopom E cabrio. Tako kot CLK je tudi naslednjik obdržal tradicijo platnene strehe.

CLK 63 AMG v kabrio različici

Zanimivost

Razred CLK tako ostaja z dvema modeloma ena izmed legend Mercedes-Benza. Avtomobil je v dveh generacijah združeval lastnosti iz različnih mercedesovih razredov. Druga generacija je imela notranjost “sestavljeno” iz volana razreda SL, avdio konzole razreda C, merilnikov razreda E,…

Testi

Avto-Magazin CLK 240 (2002)

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.