• Predstavitev: Razred SL (R231) – 2011/2012
  • Predstavitev: Razred SL (R231) – 2011/2012
  • Predstavitev: Razred SL (R231) – 2011/2012
  • Predstavitev: Razred SL (R231) – 2011/2012
  • Predstavitev: Razred SL (R231) – 2011/2012

Predstavitev: Razred SL (R231) – 2011/2012

Legenda se je pričela 60 let nazaj. Tedaj je Mercedes-Benz prvič uporabil oznako »SL«. In tako sta ti dve črki postali sinonim za simbiozo športnosti, slog in udobje.

Novi SL je izdelan prvič skoraj v celoti iz aluminija in tehta do 140 kilogramov manj kot njegov predhodnik. Velik napredek so doživeli tudi motorji BLUEdirect, ki so močnejši, hkrati pa do 29 odstotkov varčnejši od motorjev prejšnje generacije. Novost predstavlja zvočni sistem, ki omogoča najkakovostnejši zvok tudi ob odprti strehi. Povsem nove so visoko učinkovite prilagodljive šobe za pranje vetrobranskega stekla. Sistem Magic control namreč brizga tekočino za pranje neposredno na brisalec in se spreminja glede na položaj brisalca. Ko se brisalec dviga brizga vodo zgoraj, ko se spušča pa spodaj.

V primerjavi s svojim predhodnikom  novi Mercedes-Benz SL nudi precej več udobja in športnosti. hkrati pa postavlja nove standarde v razredu luksuznih roadsterjev.

Dr Dieter Zetsche, predsednik uprave družbe Daimler AG in vodja vozil Mercedes-Benz je dejal: “Obstaja okoli 900 milijonov avtomobilov na svetu in na tisoče modelov. Vendar pa obstaja le peščica avtomobilskih ikon. Naša SL je eden izmed njih«.

Novi V8 v SL 500 razvije 320 kW (435 KM), kar je približno 12 odstotkov več od njegovega predhodnika. Poraba goriva se je zmanjšala za 22 odstotkov. Hkrati pa se je navor povečal s 530 Nm na 700 Nm – povečanje za 32 odstotkov. Čeprav prostornina ostaja enaka pri 3499 ccm, novi V6 motor v SL 350 razvije 225 kW (306 KM) in ponuja 370 Nm navora. Porabi le 6,8 litra goriva na 100 kilometrov, kar je skoraj 30 odstotkov manj kot njegov predhodnik. Obe različici motorja prihajata s standardno ECO start / stop funkcijo.

7G-TRONIC PLUS avtomatski menjalnik, ki je optimiziran za čim nižjo porabo goriva in udobje  prav tako prispeva k izjemno nizki porabi goriva. Vsi elementi varčnosti niso vplivali na športnost.  SL 350 pospeši od 0 do 100 km / h v 5,9 sekunde, kar je tri desetine sekunde hitrejše od svojega predhodnika. SL 500 potrebuje le 4,6 sekunde – 0,8 manj kot prejšnji SL 500.

Prvič bo mogoče izbrati tudi sistem Hands Free Access, pri katerem je dovolj le nihaj noge pod zadnjim odbijačem in prtljažnik se odpre in zapre samodejno.

Notranjost: estetska, elegantna, športna

SL nadaljuje tradicijo Mercedes-Benza z izbiro ekskluzivnih materialov in pozornostjo do detajlov. V primerjavi s predhodnikom je nova generacija SL veliko daljša – 4612 mm (+50 mm) in širša – 1877 mm (57 mm), kar zagotavlja več prostora in udobja v notranjosti. Čiste linije ustvarjajo formalno skladen notranji prostor in hkrati udobno notranjost. Radodarno uporabljen les se razteza od sredinske konzole čez armaturno ploščo v vrata in ustvarja prijeten ambient. Na voljo so tri vrste lesa in dve vrsti aluminija.

Aerodinamika postavlja nove standarde

Roadster zasluži najboljše ocene v svojem segmentu v štirih pomembnih disciplinah:

– Z najnižjim koeficientom upora (cd = 0,27, v SL 350),

– Z najnižjim hrupom vetra,

– Z vrhunskim udobjem pri vožnji z odprto streho, tako da imamo lahko še vedno odprto streho tudi pri višjih hitrostih,

– Praktično brez nabiranja umazanije na stranskih oknih.

 

Najvarnejši roadster

Zahvaljujoč trku optimiziranemu aluminijastemu ogrodju, serijski opremi PRE-SAFE in sistemom za pomoč, je varnost v SL-u na enako visoki ravni kot v razredu S. SL je tako najvarnejši roadster na svetu.

Sistem PRE-SAFE ®, ki ga je razvil Mercedes-Benz, je del standardne opreme. Če sistem zazna resno tveganje za nesrečo, samodejno aktivira zaščitne ukrepe za potnike v vozilu.

V novem razredu SL najdemo edinstveno kombinacijo sistemov za pomoč vozniku, ki pomagajo preprečiti nesrečo. Ti vključujejo serijski sistem za odkrivanje zaspanost ATTENTION ASSIST in prilagodljive zavore.

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.