Rabljen nakup: razred C (W202 in W203)

Rabljen nakup: razred C (W202 in W203)

Naša nova rubrika se imenuje Rabljen nakup. Vsem ljubiteljem srebrne zvezde namreč želimo olajšati izbiro, ko se odločajo za nakup rabljenega vozila Mercedes-Benz.

Pri nakupu rabljenega vozila je ne glede na model in znamko zelo pomembno, da poznate oz skušate odkriti zgodovino vozila. Predvsem je pomembna servisna knjižica, ki jo imajo vsa vozila Mercedes-Benz priloženo ob nakupu. V primeru, da servisne knjižice ni, se raje odpravite iskati drug avtomobil, četudi avtomobil izgleda brezhiben. Le pravilno vzdrževanje je tisto, ki avtomobil naredi večen. Potrjena servisna knjižica in po možnosti še znana zgodovina lastništva, sta zelo pomemben dejavnik pri nakupu. O vseh ostalih prednostih in slabostih posamezne generacije, pa vam bomo pomagali mi, ekipa Mercedes-Benz Slovenija.

Prva generacija razreda C

Prva generacija razreda C

Prva generacija 1993-2000 (202)

Prva generacija razreda C je znana po klasični obliki, ki se je navezovala na legendarni model E (124). Žal pa se je pri tem modelu velikokrat pojavljal (sploh pri prvih modelih) problem rjavenja. Pogosto je rjavel okvir vrat pod plastičnimi tesnili na spodnjem delu. Pod letvicami se je pogosto prikradla sol, ki je potem v kombinaciji z vlago in toploto pridno razžirala jeklo.  Ta pojav je prisoten tudi pri zelo lepo vzdrževanih modelih.

Bodoči kupci zato temeljito preglejte obloge pod vrati, blatnike in tudi podvozje. Med druge značilne slabosti prve generacija spadajo napake na zavorah, težave s črpalko za gorivo in okvare črpalke za zaklepanje in odklepanje vozila, ki deluje pnevmatsko.

Prvi CDI (od 1997 dalje) motorji so nagnjeni k tipičnim okvaram common rail motorjem. Zaradi velikega tlaka so pod pritiskom črpalke, injektorji in regulator zraka. Bencinski motorji pa nimajo težav. Tudi, ko se števec kilometrov zavrti preko 200.000km. Z njihovimi mehanskimi deli praktično ni težav. Izjema je pet stopenjski avtomatski menjalnik iz leta 1998, ki je imel začetne »porodne« težave.

Mehanika je znana kot robustna. Deli si jo z modeli CLK in SLK. Zato je tudi mnogo nadomestnih delov enakih, kar zniža stroške. Z elektroniko ti modeli praktično niso imeli težav.

Šibko točko sicer robustne generacije predstavlja karoserija

Šibko točko sicer robustne generacije predstavlja karoserija

Slabosti prve generacije razreda C

Največji problem predstavlja rjavenje. Druge težave so še napake na zavornem sistemu, tuljenje zadnje osi, obrabljene puše na rokah, avtomatski menjalnik (samo letnik 1998) in manjše težave z alternatorjem.

Druga generacija razreda C

Druga generacija razreda C

Druga generacija 2000-2007 (203)

Druga generacija je znana po izjemno dobrih motorjih, menjalnikih in trdni karoseriji. Edine bolj znane težave so se pojavljale v kombinaciji s CDI motorji. Ti motorji so imeli težave s črpalkami skupnega voda. Osrednjo šibkost tega modela predstavlja elektronika. Avtomobil ima namreč v primerjavi s predhodnikom ogromno elektronike. In okvara manjšega dela že lahko pomeni velike težave z upravljanjem motorja. Tudi težave z rjavenjem na robovih in pod vrati je bilo prisotno vse do osvežitve. Priporočamo nakup modela po letu 2004, ko je bil modificiran in so se te težave odpravile. Tudi elektronika je bila stabilnejša.

Modificiran model prepoznamo po drugačni notranjosti

Modificiran model prepoznamo po drugačni notranjosti

Slabosti druge generacije razreda C

Modeli po letu 2004 so presegli pričakovanja na področju kvalitete. Pred modifikacijo se niso izkazali najbolje. Do 2004 velike težaev z elektroniko, črpalka CDI, napaka na tesnilu motorja pri CDI motorjih, obraba samodejnega menjalnika, sporno rjavneje na podvozju in robovih karoserije.

Vir: Autobild.de, arhiv Mercedes-Benz

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.

1 Comment

  1. Kazy · 23. Mar, 2014

    “Priporočamo nakup modela po letu 2004, ko je bil modificiran in so se te težave odpravile. Tudi elektronika je bila stabilnejša….Modeli po letu 2004 so presegli pričakovanja na področju kvalitete.”

    Ta izbira besed “…po 2004” me mede. Se pravi letnik 2004 je že ok-modificiran ali ne?
    hvala, lp