• Rabljen nakup: Mercedes-Benz razred E (2002-2009)
  • Rabljen nakup: Mercedes-Benz razred E (2002-2009)
  • Rabljen nakup: Mercedes-Benz razred E (2002-2009)
  • Rabljen nakup: Mercedes-Benz razred E (2002-2009)
  • Rabljen nakup: Mercedes-Benz razred E (2002-2009)
  • Rabljen nakup: Mercedes-Benz razred E (2002-2009)

Rabljen nakup: Mercedes-Benz razred E (2002-2009)

Kratek opis

Mercedes razred E je klasična poslovna limuzina, ki je ustvarjena za premagovanje daljših relacij. Udobje je na zelo visoki ravni in zadovolji tudi zahtevne kupce. Serija izgleda zelo mladostno tudi dolgo po koncu proizvodnje.

Leto izdelave: 2002-2009

Prenova: 2006

Naslednik: Mercedes-Benz razred E (2009-)

Euro NCAP:  5/5

Konkurenti: 

BMW serije 5, Audi A6

Plusi:

  • varčni dizelski motorji z nizkimi stroški vzdrževanja,
  • zanesljivost in ohranjanje vrednosti vozila,
  • udobna vožnja, odlična oprema pri modelih Avantgarde

Minusi:

  • zadnja klop ni udobna, če se peljejo trije odrasli potniki,
  • veliko vozil slabo vzdrževanih z ogromno kilometri (taxi),
  • SBC zavorni sistem je imel v začetku ogromno težav. Preverite, da je bilo v okviru garancije to zamenjano, drugače lahko naletite na velike stroške (tudi več tisoč eur).

Odločite se za:

Večina rabljenih modelov je z dizelskimi motorji, med njimi prevladujejo 220 CDI, ki so izjemno varčni. V kombinaciji z avtomatskim menjalnikom so vsekakor odlična izbira za vse, ki imate veliko mestne vožnje. Za relacijske vožnje priporočamo 320 CDI z vzdržljivim V6 motorjem, saj velja za enega najboljših Mercedesovih agregatov vseh časov.

V6 motorji so zelo vzdržljivi

V6 motorji so zelo vzdržljivi

Izogibajte se:

modelom Classic, ki so zelo slabo opremljeni. Tudi volanski obroč je plastičen. Veliki bencinski motorji (E500) prinašajo ogromne stroške za gorivo. Izogibajte se prvim modelom, ki so imeli težave s sistemom SBC (zavore), pazljivi bodite tudi pri avtomobilih z Airmatic podvozjem. Ta sistem ni večen in vzdrževanje je zelo drago.

Razlogi za nakup:

Mercedes razred E je odličen poslovni in tudi družinski avtomobil. Avtomatski menjalniki so zanesljivi in v kombinaciji z dizelskimi motorji tudi izjemno varčni. Za svoj denar dobite izjemen avtomobil, ki je v svojem razredu ob predstavitvi predstavljal velik tehnološki napredek. Vsi modeli so opremljeni s sistemi ESP, ASR, ABS, zračnimi blazinami in zavesami. Avtomobil je velik in prostoren, tako da se bodo v njem udobno počutili tudi tisti, malce višje rasti.

Notranjost je v primerjavi s predhodnikom napredovala v vseh pogledih. Pregledni merilniki z multifunkcijskim zaslonom, odlična klimatska naprava in udobni sedeži poskrbijo za dobro počutje voznika. Materiali v notranjosti so kvalitetni in se ne obrabijo hitro, tako da je notranjost brezhibna tudi po 300.000km.

Oprema AMG

Oprema AMG

Kateri model izbrati:

Pri izbiri vsekakor prevladujejo modeli E 220 CDI. Ta model priporočamo vsem, ki se veliko vozijo po mestu. Majhna poraba goriva in dovolj velika moč ter navor so vsekakor njegove odlike, tudi vzdržljivi so. V tujini je zmagovalec vseh izborov E320 CDI. Gre za V6 dizelski motor, ki spada med najbolj vzdržljive. Pri tem motorju pričakujte nizke stroške vzdrževanja (kljub temu, da gre za V6 motor). Poraba goriva bo vedno pod 10 litri na 100 km. Pri menjalniku vsekakor dajte prednost odlični avtomatiki.

Stroški vzdrževanja:

Pravilno in redno vzdrževani avtomobili ne predstavljajo tveganega nakupa. Avtomobili so zelo zanesljivi in tudi preko 300.000 km ne pričakujte nekih večjih izdatkov. Prav zaradi svoje vzdržljivosti je razred E žrtev vrtenja kilometrov, saj se obraba na zunaj sploh ne opazi.

Avtomobili niso imeli nikoli težave z rjavenjem, kot je bilo to pri prejšnji generaciji.

Pri nakupu bodite pozorni na zgodovino avtomobila  (mora biti znano, kaj se je dogajalo z avtomobilom), sicer se lahko zgodi, da ste kupili velikega mačka v žaklju, ki vam bo prinašal samo stroške. Pozorni bodite, da se je avtomatski menjalnik servisiral na 60.000 km (vsakih 60.000 km je potrebno menjati olje ter filter v menjalniku)!

Elegantna oblika razreda E

Elegantna oblika razreda E

Najpogostejše napake:

Prvi modeli so imeli kar nekaj težav z elektroniko. Največ težav je bilo povezanih s sistemom SBC. Zamenjava pomembnih delov sistema SBC vas bo stala tudi nekaj tisoč evrov. Podobne težave pričakujte tudi s sistemom Airmatic. Ta sistem deluje odlično do 100.000km oz 10 let. Potem je ponavadi potrebna generalna obnova, kar pomeni menjavo črpalk in amortizerjev. Airmatic amortizer stane 700 eur ali več!

Različice:

V razredu E obstajajo trije paketi opreme. Serijski paket Classic prepoznamo po tem, da ima kromano letev zgolj nad okvirjem tablice in nikjer drugje. Enako je v notranjosti, kjer je serijsko opremljen z lesenimi vložki, volan pa ni serijsko usnjen. Klasično verzijo nadgrajuje paket Elegance, ki je namenjen bolj klasičnim Mercedesovim kupcem. Gre za nadgradnjo opreme, ki jo ponuja paket Classic. Avtomobil je opremljen s kromiranimi letvicami, tudi v notranjosti najdemo boljše materiale. Vrh predstavlja paket Avantgarde, ki ga tudi najbolj priporočamo. Avtomobil ima drugačne prednje odbijače, zadnje luči v LED tehniki, športnejše vzmetenje, delno usnje in prav tako tudi ksenonske žaromete serijsko.

Notranjost pri opremi Classic

Notranjost pri opremi Classic

Notranjost pri opremi Avantgarde

Notranjost pri opremi Avantgarde

Serijska in posebna oprema:

Razred E se je po opremi lahko približal razredu S. Bogata je že serijska oprema, ki vsebuje vse varnostne sisteme. V dodatni opremi tako najdemo strešno okno, panoramsko streho, klimatizirane sedeže, 4 področno klimatsko napravo (serijsko 2 področna), gretje zadnjih sedežev, rolo za zadnje steklo, ksenonske žaromete. Kupec si je lahko zamislil marsikaj.

Naš predlog:

Bencinski motor: E320 Avantgarde, Prostornina: 3,199moč: 165kw,poraba goriva od 7,5-14,4 l/100kmpovprečna poraba goriva: 7,5  l/100km,CO2: 238 g/km Dizelski motor: E220 CDI Avantgarde, Prostornina: 2,148 ccm,moč: 110 kw (150km),poraba goriva od 5,0-8,8 l/100kmpovprečna poraba goriva: 6,3  l/100km,CO2: 167 g/km

 

Sestavil: Anej Ferko

Viri: wisebuyers.co.uk, Autobild, WhatCar, Babybenz.com

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.