• Test: razred A (w176)
  • Test: razred A (w176)
  • Test: razred A (w176)
  • Test: razred A (w176)
  • Test: razred A (w176)

Test: razred A (w176)

V tokratnem članku vam predstavljamo novi razred A, ki je navdušil predvsem mlajšo populacijo kupcev Mercedes-Benza.

Mercedes-Benz je potreboval model, ki bo navdušil kupce spodnjega srednjega razreda (v katerega spadata Audi A3 in BMW serije 1). Dolgo pričakovani razred A so nam razkrili maja, svetovna predstavitev pa je potekala v Sloveniji. Zakaj so Nemci izbrali Slovenijo? Očitno je naša mala deželica vedno bolj priljubljena destinacija, med drugim tudi za predstavitev prenovljenega razreda A, ki ima s prejšnjo generacijo bore malo skupnega.

Novi razred A smo prvič spoznali na Road Show-u pred Atlantisom

Novi razred A je kar za 16 centimetrov nižji od predhodnika, kar pomeni, da je izgubil tudi tako imenovano “sendvič” konstrukcijo. Najprej nas je navdušila igrivo oblikovana notranjost. Okrogli merilniki motornih obratov in hitrosti, okrogli zračniki na armaturni plošči in barvni ekran na sredinski konzoli enostavno navdušujejo. V novem razredu A lahko za doplačilo dobite tudi sistem PRE-SAFE (sistem v primeru trka takoj zapre vsa okna vključno s strešnim, zategne varnostni pas ter postavi elekitrčno nastavljiv sedež v pokončni položaj), kar pomeni zopet začetek vgrajevanja tehnologije iz višjih razredov Mercedes-Benza.

Kot testne primerke smo imeli do sedaj možnost preizkusiti različico A250 Sport, A180 ter A180 CDI, katere so nam na test posodili pri družbi Autocommerce.

A250 je s svojimi 211 konjskimi močmi trenutno najmočneje motoriziran A na trgu. Testni primerek je bil opremljen tako rekoč z vsem; Distronic Plus, Blind Spot Assyst, Lane keeping Assyst, sončna streha, gretje sedežev, Command Online, Parktronic in še in še. Avtomobil je že takoj ob prvem vstopu v kokpit izražal športnost. Rdeči šivi na armaturni plošči in po oblogah vrat so notranjosti dodali piko na i. V notranjosti je dovolj prostora za štiri odrasle potnike, na zadnji klopi bodo brez problema sedeli tudi 180 cm visoki potniki. Pri zadnji klopi nas je rahlo zmotil naklon sedežev ter njihova trdota, ravno tako precej majhen prtljažnik, ampak novemu razredu A tega ne gre zameriti, saj razvaja z drugimi bonbončki. A250 se je izkazal z zelo dobro lego na cesti, motor je bil zelo prožen in ravno prav športnega zvoka. Agresivna zunanjost malokaterega mimoidočega pusti hladnokrvnega. Paket AMG z 18 palčnimi platišči ter dvojnim izpušnim sistemom na zadku resnično poudari športni duh različice A250.

Kot drugi testni primerek smo na test dobili A180. Bencinski motor s svojimi 122 konjskimi močmi enostavno navduši. V njem smo se peljali štirje odrasli potniki, poleg tega je bila prižgana klimatska naprava, motorju pa kljub zajetnemu klancu ni zmanjkalo moči. A180  je v resnici 1595 kubični motor s turbo polnilnikom, ravno turbo polnilnik pa ga naredi živahnega. Tudi poraba nas ni razočarala, saj je s svojimi 7 litri povprečja na 100 prevoženih (mešanih) kilometrov zadovoljil naša pričakovanja. A180 ni imel LED paketa ter ksenonskih žarometov, kar je vsekakor nujna dodatna oprema pri tem vozilu.

Novi A180

Zadnji testni primerek je bil A180 CDi s sedem-stopenjskim avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko. Pod to oznako se skriva 109 konjskih moči, kar je za dizelsko gnanega A-ja dokaj optimalen motor. Motor navduši z zmerno porabo, posebna pohvala pa gre avtomatskemu menjalniku, ki res odlično opravlja svoje delo in ga vsekakor priporočamo.

Novi razred A bo vsekakor našel veliko kupcev med mladimi, starejši pa se bodo verjetno vseeno raje odločili za prostornejši novi razred B, v katerem je položaj za volanom še vedno nekoliko višji, prtljažni prostor pa precej večji. Za novi razred A lahko zatrdimo naslednje: “Je pravi urbani nastopač.”

Tekst: Anže Bitenc

Foto: Anže Bitenc

 

 

 

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!