• Z novim razredom S odpeljali 100 kilometrov brez voznika
  • Z novim razredom S odpeljali 100 kilometrov brez voznika

Z novim razredom S odpeljali 100 kilometrov brez voznika

Mercedes-Benz zopet postavlja nove mejnike. Pred kratkim so z novim razredom S500 Inteligent drive (W222) prevozili 100 kilometrov brez posredovanja voznika.

S100km

Pred 125 leti se je žena Carla Benza, Bertha Benz, z avtomobilom odpravila na sto kilometrov dolgo pot od Mannheima do Pforzheima. Carla je takrat svetu dokazala, da je avtomobil, ki ga je patentiral njen mož, uporaben za vsak dan.
Tokrat so se na isto pot podali Mercedesovi inženirji z novim razredom S in ponovno postavili nove mejnike v svetu avtomobilizma.

Mercedes-benz S 500 intelligent drive je prvi(!) avtomobil na svetu, ki je prevozil 100 kilometrov brez posredovanja voznika. Ista tehnologija je že vgrajena v novi razred E (W213) in S (W222).

Samodejna vožnja Mercedes-Benza S 500 intelligent drive je potekal po precej zahtevni cesti (ni bila samo avtocesta, ampak veliko regionalnih in mestnih cest).

Za tovrstno vožnjo so zaslužni Mercedesovi inovativni asistenčni sistemi (DISTRONIC PLUS, sistem ustavi in spelji skupaj z BAS PLUS in z zavornim ter CROSS-TRAFFIC asistentom, BLIND SPOT asistentom …) in njihovi podatkovni senzorji.

Podatke skupaj z izdelano 3D-sliko je procesorska enota posredovala samodejnemu avtopilotu, imenovanem ROUTE PILOT. Ta je prevzel vlogo voznika, asistenčni sistemi pa so avtomobilu zagotavljali informacije, da se je ustrezno odzovel na zaznane situacije.

S100km1

Zgodovinski dosežek je dr. Dieter Zetche, direktor koncerna Daimler komentiral takole: “Ta avtomobil razreda S dokazuje in napoveduje, kaj zmoremo in kam gremo z našo inteligentno avtonomno vožnjo ter kako velik potencial ponuja že trenutno razpoložljiva tehnologija,”  k temu pa dodal: “Seveda bi nam bilo veliko lažje, če bi za prikaz avtonomne vožnje iz Mannheima v Pforzheim izbrali avtocesto. Vendar je za vse nas bila velika motivacija in izziv, da samostojno vožnjo izvedemo na poti, ki jo je pred 125 leti prevozila Bertha Benz. Ne nazadnje ne bi bili Mercedes-Benz, če si ne bi zastavljali zahtevnih ciljev in nato dokazovali, da jih zmoremo doseči.”

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!