Test: C220 CDI Avantgarde

Test: C220 CDI Avantgarde

Premiero na našem portalu doživlja nova rubrika »Vozili smo«. V tej rubriki bomo predstavljali najnovejša vozila Mercedes-Benz in jih kot poznavalci tudi v živo preizkusili. Tako vam bomo lahko zaupali prve izkušnje z najbolj aktualnimi novimi in v prihodnje tudi s starejšimi modeli.
Prvi avto na testu so nam posodili v podjetju Trendy iz Mengša. Gre za najbolj prodajano različico razreda C, ki se s pomladjo kaže v novi podobi. Lahko rečemo, da smo preizkusili razred C, kot jih bo po izkušnjah na naših cestah v prihodnje največ. In bili smo sila zadovoljni.

Razred C 220 CDI Blue Efficiency Avantgarde

Prenovljeni razred C je dozorel. Že na zunaj so predvsem spredaj zelo vidne spremembe. Novi žarometi so precej bolj agresivni in enako velja tudi za masko on odbijač avtomobila. Zdi se nam, da so z prenovo zadeli bistvo. C tako izgleda zelo atraktivno in športno že brez paketa AMG. Testni model je bil opremljen še z dnevnimi LED lučmi, ki dajejo avtomobilu še poseben čar.

Nove zadnje luči

Nove zadnje luči

Podobno kot spredaj je C pomlajšan tudi zadaj. Nove LED luči so se izkazale kot izrazito prepoznavne, še posebej ponoči. Stilsko se nanašajo na večji razred S, kar mu štejemo v velik plus.

Barvni zaslon je prišel  iz razreda CLS

Barvni zaslon je C dobil iz razreda CLS

V notranjosti so nas razvajali bistveno boljši materiali, kot smo jih vajeni pri predhodniku. Boljši materiali so sicer tudi posledica paketa Avantgarde, ki predstavlja vrh ponudbe. Prav zato smo imeli v armaturnem instrumentu moč opazovati velik barvni zaslon med merilniki, ki je zamenjal tradicionalnega. Po meniju se sprehajamo z gumbi na volanskem obroču in uporabniški vmesnik je znan že iz prejšnjih generacij. Nova je le lepša grafika. Kot zanimivost lahko še dodamo, da na armaturni plošči ni več stikala za izklop ESP. Ta se namreč po novem izklopi preko menija v kombinirnem instrumentu. Kar se nam ni zdelo najbolj posrečena varianta. A verjetno že vedo, kaj delajo.

Klimatska naprava je dobila več srebrne plastike

Klimatska naprava je dobila več srebrne plastike

Klimatska naprava je bila serijska Thermatic. Gre za dvo-consko klima napravo, ki jo že dobro poznamo iz prejšnjih generacij. Klima naprava nikakor ni slaba, nam je pa bilo med testom velikokrat vroče, kar pripisujemo močnemu soncu na dan testiranja in sedežem z imitacijo usnja Artico. Sami bi se tako raje odločili za klimatizacijo Thermotronic, ki ima še tipala za sončno svetlobo in tako prilagaja moč ventilacije soncu. In  je 4 conska, tako da si lahko še potniki zadaj nastavljajo svojo željeno temperaturo. Udobju Mercedesa primerno.

Zaslon po novem kaže tudi porabo goriva

Zaslon po novem kaže tudi porabo goriva

Radio Audio 20, ki se odslej serijski za vse modele je dobil nov zaslon. Lahko svobodno rečemo končno, saj je konkurenca večje zaslone že ponujala kot serijska oprema. Tudi zaslon ni več drsen, kar hvalimo. Funkcij na radiu je več kot dovolj, tudi pomikanje po meniju je zelo tekoče in zabavno. Še posebej nas je navdušil grafikon porabe goriva, ki se lahko prikazuje na tem zaslonu. Po novem je mogoče tudi naročiti navigacijo Becker, ki deluje z Audio 20, kar je zelo pohvalno. Ta je bistveno cenejša kod Comand APS. Testni avtomobil je žal ni imel, kar lahko rečemo tudi za večino modelov, ki bodo pri nas prodani. Slovenci namreč raje racionalno namenimo svoj denar za nakup kakšne Garmin naprave, ki je 8 krat cenejša. A po mnenju ljubiteljev taka naprava v Mercedes ne sodi.

Razred C bo na cesti izstopal

Razred C bo na cesti izstopal

Prvič smo preizkusili tudi nov ročni, 6 stopenjski menjalnik z dvojno sklopko. Izkazal se je kot zelo hiter in prestavljanje je potekalo lepo in tekoče. Kljub vsemu pa bi vsem kupcem raje priporočali avtomatski 7G tronic, ki je odslej na voljo tudi za najšibkejši, 200 in 220 CDI motor.

Je bil pa testni C opremljen s sistemom Start-Stop, ki še zmanjšuje porabo goriva. Tako se avtomobil pred vsakim križiščem samodejno ugasne. Ob dotiku pedala za sklopko pa se samodejno, brez opažanja tudi prižge nazaj. Sistem je prisoten danes praktično v vseh modelih in je danes nekaj vsakdanjega. Poleg vklopa in izklopa motorja pa nas v kombinirnem instrumentu avtomobil nenehno opozarja v kateri prestavi naj vozimo, da bomo zmanjšali porabo. Tako že pri 100 km/h na avtocesti prikaže simbol za šesto prestavo.

Nov je tudi volanski obroč

Nov je tudi volanski obroč

Občutek za volanom je visok in pregleden. Sedeži so delno električno nastavljivi in so se izkazali za udobne. Vožnja na avtocesti je udobna in zelo tiha. Tudi potniki na zadnji klopi se niso pritoževali nad prostornostjo. Nepoznavalce je takoj navdušila tipična Mercedesova tišina pri vožnji po avtocesti, kar poznavalci od takega avtomobila tudi pričakujemo.

Razred C je na tržišču že od leta 1993, tako da bo naslednje leto "polnoleten".

Razred C je na tržišču že od leta 1993, tako da bo naslednje leto “polnoleten”.

In kakšen je splošni vtis? Razred C je v primerjavi s predhodnikom naredil velik korak naprej. Notranjost je dobila pravo podobo in tudi zunanjost je dinamičnejša. Kdor si doma lasti verzijo 204 pred modifikacijo naj se ne skrbi preveč. Spremembe so poznavalcem vidne, ni pa razloga za panično menjavanje generacije. Kljub temu pa so s pravimi popravki v pravi smeri razred C potisnili za razred višje in to nas zelo veseli. Seznam dodatne opreme so podaljšali še za kakšno tipkano A4 stran in tako je v C-ju na voljo praktično vse, kar se da dobiti v E-ju. In prav je tako.

Razred C tako ostaja najmanjša limuzina v programu Mercedes-Benza a hkrati prenaša udobje višjih razredov v vstopni razred. Športen izgled je prinesel tudi paket Avantgarde. Sami bi na seznam dodatne opreme dodali zagotovo še avtomatski menjalnik, možnost podiranja zadnje klopi za povečano uporabnost in ksenonske žaromete za večjo varnost. A potem avtomobil že nebi bil več najbolj tipično opremljen slovenski mercedes.

Prenovljeni razred C

Prenovljeni razred C

Tehnični podatki:

Mercedes-Benz C 220 CDI Blue Efficiency
motor: dizelski 4-valjni motor; 2143 cm3; 125 kW pri 3000-4200 vrt/min; 400 Nm pri 1400-2800 vrt/min;

menjalnik: ročni 6-stopenjski menjalnik;

največja hitrost: 232 km/h; pospešek 0-100: 8,4 s;

Poraba goriva (minimalna) 4,4 l/100 km;

Izpusti CO2: 117 g/km

Galerija:

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.