• Test: lepotica in zver – E63 AMG S-model
  • Test: lepotica in zver – E63 AMG S-model
  • Test: lepotica in zver – E63 AMG S-model
  • Test: lepotica in zver – E63 AMG S-model
  • Test: lepotica in zver – E63 AMG S-model

Test: lepotica in zver – E63 AMG S-model

Prevzem testnega avtomobila

Ponedeljek, začetek tedna, ob 13h nas pričakujejo za prevzem avtomobila. Z nasmeškom na obrazu prevzamemo ključe novega E63 AMG S. Na ključu je takoj moč opaziti Affalterbac-ov logotip, ki nam da vedeti, da gre za resno AMG-jevo različico razreda E. Odkorakamo do testnega avtomobila, ki nas čaka na parkirišču pred Autocommercem na Baragovi 5. Ni ga težko najti, v svoji “perla” beli barvi s karbonskimi dodatki močno izstopa. Najprej si podrobneje ogledamo zunanjost. 19 palčna AMG-jeva platišča s po petimi dvojnimi kraki, rdeče obarvane zavorne čeljusti, ogromni vstopniki za zrak na prednjem delu avtomobila ter seveda estetsko vrhunsko zaključen zadek avtomobila s štirimi izpušnimi cevmi. Naštetih je samo par izmed izstopajočih detajlov AMG-jeve različice razreda E. Odpremo vrata ter se namestimo na usnjene sedeže. Športni volan v kombinaciji iz alkantare, karbonski dodatki v notranjosti, IWC ura na sredinski konzoli za prikaz časa, tipična AMG-jeva prestavna ročica na sredini…detajle v notranjosti bi lahko naštevali v nedogled, saj jih zlepa ne zmanjka. Resnično vrhunsko dovršena notranjost z ravno pravšnjim športnim prizvokom.

V ključavnico vstavimo ključ in ga obrnemo. Zasliši se brbotanje vseh osmih “cilindrov”. Pravi balzam za ušesa. Previdno se odpeljemo na glavno cesto…

Pogled iz strani na testni primerek E63 AMG S.

Pogled iz strani na testni primerek E63 AMG S.

Ena izmed najzmoglivejših AMG-jevih limuzin

Razred E63 AMG je z oznako S ena izmed najzmoglivejših AMG-jevih limuzin. Po zaslugi 5,5 litrskega V8 biturbo motorja (585 KM) in po novem vgrajenega 4MATIC pogona so zmogljivosti vrhunske. Iz mesta do 100 kilometrov pospeši v 3,6 sekunde, v kar smo se lahko tudi sami prepričali. Zagotavlja 800 njutnmetrov navora, končna hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h (testni primerek je imel odstranjeno “blokado”). Moč je razporejena na prednji in zadnji kolesni par v razmerju 33 proti 67%, kar se v praksi izkaže za več kot odlično. Avtomobil je zelo dobro vodljiv in se pelje kot po “tirnicah”. Sam pogon je krmiljen tudi s pomočjo tri-točkovnega ESP sistema in zaporo diferenciala na zadnjem kolesnem paru, kar daje avtomobilu odličen oprijem.

Zadek krasijo štiri izpušne cevi kot se za AMG spodobi.

Zadek krasijo štiri izpušne cevi kot se za AMG spodobi.

AMG-jev SPEEDSHIFT MCT 7-stopenjski športni menjalnik

Velika moč pod motornim pokrovom zahteva dober menjalnik. Za to so razvili tako imenovani SPEEDSHIFT MCT (multi clutch transmission) 7-stopenjski samodejni menjalnik. Menjalnik ponuja štiri načine prestavljanja: “C” (Controlled efficiency), “S” (Sport), “S+” (Sport plus) in “M” (Manual oz. ročni način prestavljanja). V načinu “C” je avtomatsko vklopljena funkcija ECO start/stop, ki samodejno ugaša 8-valjni motor, ko vozilo miruje. Poleg tega prestavlja menjalnik pri nižjih obratih, druga prestava pa se na splošno uporablja za speljevanje z mesta. Precej bolj odziven postane motor in menjalnik v načinih “S”, “S+” in “M”, poleg tega pa je vklop funkcije ECO start/stop onemogočen. Pretikanje med prestavami je hitrejše, zvok motorja pa postane še bolj športen in “rohneč”.

Športno-elegantno naravnana notranjost z ambientalno osvetlitvijo.

Športno-elegantno naravnana notranjost z ambientalno osvetlitvijo.

…nazaj k testu…

Ob speljevanju iz Autocommercovega parkirišča nas takoj prevzame adrenalin. Previdno speljemo, saj se zavedamo, da imamo pod motornim pokrovom 585 delovnih “konj”. Ustavi nas rdeča luč na semaforju. Ko se prižge zelena, pohodimo stopalko za plin do polovice. Avtomobil dinamično spelje, zasliši pa se tudi pravi surov in globok AMG-jev zvok. Avtomobil resnično brutalno pospešuje. Oprijem je tudi v ovinkih odličen, nagibanja je zelo malo.

Kmalu ugotovimo, da ima testni E63 AMG S lahko dva obraza. Po eni strani je lahko uglajen in gosposki, po drugi strani pa zelo surov in športen. Brez težav bi se lahko uporabljal za vsakodnevno vožnjo na delovno mesto ali pa po opravkih. Poraba goriva sicer ni ravno optimalna, kar se pri takem agregatu niti ne pričakuje. Mercedes je vedno znal narediti športne avtomobile tudi udobne, in tudi tokrat jim je uspelo.

Agresiven sprednji del z eno lamelo in veliko zvezdo na sredini.

Agresiven sprednji del z eno lamelo in veliko zvezdo na sredini.

Preizkusili smo tudi večino sistemov oziroma dodatne opreme, ki jo je naš testni primerek imel. Paket za parkiranje s 360-stopinjsko kamero je vrhunski pripomoček, saj okoli avtomobila vidimo vse praktično iz ptičje perspektive. Od dodatne opreme na testnem avtomobilu je vredno omeniti še: asistenta za mrtvi kot, DISTRONIC PLUS, COMAND Online s Harman Kardon ozvočenjem, asistenta za prepoznavanje prometnih znakov, AIRMATIC (zračno podvozje), ambientno osvetlitev notranjosti v kombinaciji s karbonskimi AMG letvicami na vratih in sredinski konzoli, hlajenje prednjih sedežev, paket karbona za zunanjost (AMG Performance studio), IWC ura na sredinski konzoli (serijsko pri modelu S) in še bi lahko naštevali. S tako opremljenim razredom E cena naraste na krepkih 200 tisočakov. Ni kaj, E63 AMG S ni vsakdanji avtomobil.

Zaključna misel za testni avtomobil se glasi: E63 AMG S je lahko lepotica in zver v enem.

19 palčna platišča in rdeče zavorne čeljusti se lepo podajo avtomobilu.

19 palčna platišča in rdeče zavorne čeljusti se lepo podajo avtomobilu.

Podatki o vozilu

Prostornina motorja: 5.461 ccm

Moč motorja: 430 kW/585 KM

Pogon: 4MATIC (serijsko pri modelu S)

Navor: 800 Nm

Pospešek od 0 do 100 km/h: 3,6 sekunde

Končna hitrost: 250 km/h (elektronsko omenjena)

Povprečna kombinirana poraba (l/100km): 10,3 l

Testna poraba: 24,2 l

Osnovna cena vozila: 163.480 eur

Vozilo so na test posodili pri Autocommercu d.o.o., za kar se jim še enkrat lepo zahvaljujemo.

Tekst: Anže Bitenc | Foto: Anže Bitenc

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!

2 Comments

  1. Simon Koležnik · 16. Oct, 2013

    Pohvale za fotografije!

  2. Anže Bitenc · 16. Oct, 2013

    Hvala lepa Simon!