• Predstavitev: Novi razred C
  • Predstavitev: Novi razred C
  • Predstavitev: Novi razred C
  • Predstavitev: Novi razred C
  • Predstavitev: Novi razred C
  • Predstavitev: Novi razred C
  • Predstavitev: Novi razred C
  • Predstavitev: Novi razred C
  • Predstavitev: Novi razred C

Predstavitev: Novi razred C

Mercedes-Benz je za klasične kupce vedno poskrbel s potovalnimi limuzinami razreda C, E in S. Ti so kljub pomladitvi in bolj dinamični podobi znamke vedno skrbeli, da bodo v njem imenitno izgledali tudi starejši gospodje. Novi razred C stvari obrača na glavo. C je in! In to zelo IN!

O tehničnih podrobnostih nove generacije smo že pisali. Tokrat pa sem novi razred C spoznaval v živo. In če rečem, da me je popolnoma navdušil nisem niti za odstotek pretiraval. Razred C je po CLA pobral vso mladost in igrivost in kar kliče po pozornosti.

Začenjam z notranjostjo. Tukaj je napredek zagotovo največji. Sedel sem že v mnogih avtomobilih in ne pretiravam če zapišem, da se po materialih in oblikovanju lahko primerja z njim samo še večji razred S. Vsi ostali konkurenti izgledajo kot iz drugega desetletja. Volan je manjši kot pri predhodniku. Tudi tipke na njem so prečiščene in upravljanje je enostavnejše. Merilnika sta tokrat dva, med njima pa je res velikanski zaslon – primerljiv s kakšnim Samsung Galaxy TAB. Na njem si lahko ogledamo delovanje asistenčnih sistemov, potovalnega računalnika,… Vse to v res dodelani grafični podobi, ki močno spominja na izdelke Apple. Glavni zaslon je tokrat nameščen na vrh sredinske konzole in ne skriva podobnosti z iPadom. Tokrat je resolucija res izvrstna in tudi velikost zaslona je največja v razredu. Tudi sam upravljanje je po novem možno tudi s pomočjo touch ploščice v sredinski konzoli. Izbrani materiali so zgodba zase. Sploh, če izberete paket Exclusive, ki je ustvarjen za najbolj zahtevne kupce. Tudi pri osnovnem paketu so detajli in stikala obrobljeni z aluminijem. Plastike je res malo in še tista je izbrana. Počutje za volanom je res izvrstno. Premierno je pri Mercedesu tudi head-up display, ki prikazuje pomembne podatke na vetrobransko steklo. Projekcijo se da zelo prilagajati in izgleda res, kot bi bila projecirana na cesto. Dolgo smo čakali na to novost, ampak izpeljali so jo res vrhunsko.

Sedel sem že v mnogih avtomobilih in ne pretiravam če zapišem, da se po materialih in oblikovanju, lahko primerja z njim samo še večji razred S.

Zunanjost je plod dela Roberta Lešnika in ekipe. Razred C res izgleda zelo mladostno. Povzel je dinamično bočno linijo, ki jo poznamo iz razreda CLA. Na hitro iz določenih kotov (sploh spredaj) je CLA-ju tudi zelo podoben. Tokrat so se poslovili od slovite zvezde na pokrovu motorja. Ta je na voljo zgolj v paketu Exclusive. Pri ostalih je zvezda v maski. Končna izdelava je odlična. Pod priporočeno opremo spadajo zagotovo inteligentni LED žarometi, saj klasični delujejo kar precej neskladno s celotno, zelo moderno podobo. Prostora je več kot pri predhodniku. Tudi zadnja klop ima dobro odmerjene centimetre.

Velik napredek je tudi prilagodljivo podvozje s katerim upravljamo preko stikala agility select. To omogoča, da vožnjo res prilagodimo vozniku in da pridejo na svoj račun tudi športniki. Pogon ostaja na zadnji kolesni par, kar doda še svoj pečat. Avtomobil ima najboljši količnik zračnega upora v razredu, kar je posledica izjemno aerodinamične oblike.

Skok v realnost. Pri nas je cena od 32.500 evrov naprej. Za priporočljivo varnostno opremo (ki je vrhunec trenutne avtomobilske tehnike), nekaj styling opreme in udobja lahko zlahka zapravite še dodatnih deset tisočakov. V svojem razredu in tudi razredu višje, na področju kakovostne notranjosti in atraktivne oblike zagotovo še nima konkurenta.

Besedilo in foto: Anej Ferko

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.