• Test: CLA220 CDI
  • Test: CLA220 CDI

Test: CLA220 CDI

Se spomnite, ko je Mercedes-Benz najavil prvi štirivratni coupe z oznako CLS? Leta 2004 je ta model ugledal luč sveta. Da, kmalu bo minilo deset let. Devet let pozneje je Mercedes-Benz na trg lansiral avtomobil, ki ima osnovo na razredu A, v osnovi ga poganja prednji par koles in je kupejevske oblike. V tokratnem testu bomo pisali o razredu CLA ali po domače “baby CLS-u”.

Na prvi pogled težko uganemo, da gre za izpeljanko iz razreda A. Avtomobil je zasnovan kupejevsko, sprednji del deluje zelo agresivno. Zadnji del avtomobila je razgiban in dopolnjuje celoto avtomobila. Na test so nam posodili tri različne CLA-je. Vse je poganjal motor 220 CDI s 170 konjskimi močmi, osredotočili pa se bomo kar na “črnega konja”, ki je imel tudi največ opreme.

AMG paket in ksenonski žarometi so nujna dodatna oprema.

AMG paket in ksenonski žarometi so nujna dodatna oprema.

Že na prvi pogled je testni avtomobil deloval všečno. Metalik-črna barva, zunanji AMG paket z 18-palčnimi litimi platišči, ksenonski žarometi in dve izpušni cevi na zadku naredita avtomobil na pogled naravnost fantastičen. Piko na i doda tako imenovana diamantna maska z veliko zvezdo na sredini.

V notranjosti hitro ugotovimo, da je vse skupaj izpeljano iz razreda A. Praktično identična armaturna plošča, ki je mimogrede dizajnersko vrhunska, nam da vedeti, da se nahajamo v letu 2013. Testni avtomobil je imel vrhunsko dodatno opremo: AMG paket, sončno streho, asistenta za mrtvi kot, aktivni tempomat, Comand online, z usnjem prešito armaturo v kavno rjavi barvi, 7-stopejski samodejni menjalnik, da o parkirnih senzorjih, gretju sedežev in ostali opremi sploh ne izgubljamo besed. S tako opremljenim CLA-jem se tudi cena precej poviša, saj na koncu znese krepkih 48.000 evrov. No, če smo iskreni, dobro opremljen Mercedes še nikoli ni bil poceni.

Obvolanska ročica za avtomatski menjalnik in z usnjem prešita armatura.

Obvolanska ročica za avtomatski menjalnik in z usnjem prešita armatura.

Materiali v notranjosti so vrhunski. Posebej všečna je tudi obvolanska ročica za avtomatski menjalnik. S tem pridobi na sredinskem delu avtomobil precej prostora za odlaganje. Sredinsko konzolo krasijo sedaj že značilni zračniki za novejše modele Mercedes-Benz in so obujeni iz legendarnega modela W123. Nad zračniki se nahaja zaslon za prikazovanje multimedijskih vsebin. Moramo priznati, osnovni zaslon bi lahko bil večji in boljše resolucije. Pod zračniki se nahaja dobro poznani Mercedesov radio, še nižje pa gumbi za gretje sedežev, izklop parkirnih senzorjev in podobno. Vse skupaj je dokaj logično razporejeno in voznik z upravljanjem nima težav. Testni avtomobil je bil opremljen z dvo-consko samodejno klimatsko napravo, ki je svoje delo opravljala dobro, ne pa odlično.

Sedenje na prednjih sedežih je dokaj športno, sami sedeži dajejo dovolj bočnega oprijema, da tudi v ovinkih ostanemo na pravem mestu. Na zadnji klopi lahko sedijo odrasli do 185 cm višine, saj avtomobilu kupejevska linija vzame kar nekaj centimetrov v višino v zadnjem delu. Zadnja klop deluje precej trdo, hrbtni del pa je malenkost preveč pokončen. Enako pomankljivost smo opazili tudi že v razredu A. Prtljažni prostor ni pretirano velik, je pa prostora dovolj za dva velika kovčka. Roko na srce, CLA niti ne cilja na družine z veliko prtljage, ampak na mlade pare, ki imajo radi ekskluzivo in inovativnost.

Namenimo še nekaj besed motorju. Testni CLA220 CDI je s svojimi 170 konjskimi močmi zelo poskočen avtomobil, da ne rečemo že kar rahlo športen. Avtomatski menjalnik z dvema sklopkama odlično opravlja svoje delo, zdi se, da sta motor 220 CDI in menjalnik narejena en za drugega. Omeniti velja, da s tem motorjem dobite že serijsko tudi avtomatski menjalnik (besede dobite ne vzemite dobesedno). Z avtomobilom lahko brez pomislekov prehitevamo tudi v klanec, saj mu moči ne zmanjka. Velika razlika pri prestavljanju menjalnika je v načinu ECO in SPORT. Način SPORT drži motor v večjih obratih in postane bolj odziven. Izberemo lahko tudi MANUAL način, pri katerem prestavljamo z obvolanskimi “F1” ročicami. Pri dizelskem motorju obvolanske ročice ne dajejo posebnega užitka, menimo, da so namenjene bolj bencinskim in močnejšim motorjem.

Razred CLA je zopet postavil nove mejnike pri Mercedesu. S svojo inovativnostjo in designom so konkurenci dokazali, da jih čaka težka pot.

Če bi nas vprašali, ali nam je všeč, bi vam pritrdili z da. Ob CLA-ju težko ostanemo ravnodušni, še težje neopazni. Je prava “šminka” v avtomobilističnem svetu.

Podatki o vozilu

220 CDI
dizelski 4-valjni motor s turbopolnilnikom; 2143 ccm; 125 kW (170 KM); 350 Nm pri 1400-3400 vrt/min; 7-stopenjski samodejni menjalnik; prednji pogon; končna hitrost: 230 km/h; pospešek: 8,2 s do 100 km/h; CO2: 117 g/k; poraba na testu: 7,5 l/100 km. Zavore: spredaj in zadaj kolutne. Masa praznega vozila 1525 kg, največja dovoljena masa 2005 kg. Dolžina 4630 mm, širina 1777 mm, višina 1432 mm, medosna razdalja 2699 mm, prostornina prtljažnika 470 l.

Cena

Cena osnovnega modela: 26,990 eur, cena testnega modela: 48,400 eur.

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!