• Mali športni terenec GLA45 AMG
  • Mali športni terenec GLA45 AMG
  • Mali športni terenec GLA45 AMG
  • Mali športni terenec GLA45 AMG
  • Mali športni terenec GLA45 AMG
  • Mali športni terenec GLA45 AMG

Mali športni terenec GLA45 AMG

Zunanjost

Razred GLA je v AMG različici precej bolj agresiven. Prednji del vozila v veliki meri zajemajo vstopniki za zrak, na maski vozila pa je sedaj že tipična tako imenovana “twin blade” lamela z zvezdo na sredini. Povsem nov je napis AMG na levi strani lamele, kar bo v prihodnosti dodalo še večjo prepoznavnost modelom AMG. Biksenonske luči so pri verziji AMG serijske.

02

Na zadnjem delu vozila prevladuje velik difuzor z dvema dvojnima oglatima izpušnima cevema. Zavorni koluti so perforirani, zavorna čeljust je serijsko v sivi barvi, opcijsko pa lahko tudi v rdeči. Serijsko so na GLA45 AMG pritrjena 19 palčna lita platišča, proti doplačilu pa je možno dobiti tudi 20 palčna 10 kraka platišča v titanium sivi ali matt črni barvi. Opcijsko lahko kupec naroči tudi AMG nočni paket in AMG paket karbona za zunanjost.

09

Notranjost

Inštrumenti za volanom so odeti v tipični dve okrogli obliki s sredinskim prikazovalnikom informacij. Ob vstopu v vozilo nas na pragu in na sredinskem ekranu napis AMG opominja, da vstopamo v GLA45 AMG.

08

Osrednja konzola je odeta v aluminij in s tem poudarja ekskluzivnost modela AMG. Sedeži so precej futuristične in športne oblike, sestavlja jih sredinski del iz mikrofibre in napa usnja (rdeče črte), stranski del pa je narejen iz ARTICO umetnega usnja

06

Uporaben za vsakdan

S svojimi merami (dolžina 4417, širina 1804 in višina 1494 mm) in AMGjevim motorjem je avtomobil zelo okreten, bodisi v mestu ali na podeželju. Prostora za prtljago je od 421 do 836 litrov, kar pomeni, da tudi prevoz večjih stvari ne povzroča težav.

Motor, menjalnik, podvozje in vzmetenje

Že poznan 2-litrski turbo motor iz razreda A45 AMG in CLA45 AMG so sedaj vgradili tudi v GLA45 AMG. S svojimi 360 konjskimi močmi skupaj s pomočjo turbo puhala avto požene iz mesta do 100 kilometrov na uro v 4,8 sekunde. Motor zagotavlja 450 njutnmetrov navora. Hlajenje motorja sestavljajo komponente, ki se uporabljajo tudi pri hlajenju SLS AMG.

10

Za optimalno prestavljanje skrbi AMG SPEEDSHIFT DCT 7-stopenjski samodejni menjalnik. Časi prestavljanja v načinu “M” in v športnem načinu “S” so karakterno zelo podobni tistim iz SLS AMG GT. V načinu “C” (Controlled Efficiency) se menjalnik prilagodi, s tem pa zmanjšuje porabo in poveča udobnost vožnje. V tem načinu je vklopljena tudi funkcija ECO start/stop.

4MATIC pogon je pri GLA45 AMG serijski. Poskrbi za minimalno izgubo moči in prenese maksimalno moč na cestišče, poleg tega pa poskrbi za optimalen oprijem v vseh vremenskih pogojih.

Vzmetenje je primerno trše, zagotavlja odlično vodljivost in minimalen nagib v zavojih. Športni volan skupaj s krmiljenjem zagotavlja natančno krmiljenje in agilnost vozila.

21

Stranke lahko naročijo tudi “Edition 1” izvedbo, pri kateri je zunanjost še bolj športno zaznamovana.

Tekst: Anže Bitenc | Foto: Mercedes-Benz

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!