• Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative
  • Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative

Novi razred S350 BlueTEC – S za superlative

Razred S je rezerviran za izbrance.

Razred S je rezerviran za izbrance.

Vam je znan občutek, ko odidete na večerjo v prefinjeno restavracijo, kjer je vse tako kot mora biti? Ko je ambient prefinjen in skrbno premišljen, hrana vrhunska, osebje pa vas streže “od spredaj in zadaj”? Točno to. To je novi razred S. Avtomobil, ki po mojem mnenju praktično nima napak in je za resnično izbran krog ljudi. Mercedesov slogan “Das beste oder nichts” v celoti opravičuje in si vsekakor zasluži obsežnejši članek, ki sledi v nadaljevanju.

Prvi vtis

Razred S je bil že od nekdaj paradni konj pri Mercedesu. Namenjen je bil le izbrancem. Z njim se je vozil že Tito, v lasti je imel več modelov 600 Pullman. Z razredom S (W140) se je prevažala tudi princesa Diana. Nenazadnje se je razred S uporabljal tudi pri nas kot vladno vozilo, še zdaj se spominjam čisto novega S600 V12 v srebrni barvi (W220). 

S-luka-Koper

Razred S (W222) sem prevzel na parkirišču Autocommerca. Vozilo je že od daleč videti impozantno (v dolžino meri “navadna” verzija 5116 mm) s svojo veliko masko, črno barvo in 19 palčnimi litimi platišči, ki so sicer kot nalašč za ta avtomobil, saj so ravno prav umirjena. Linija avtomobila je resnično elegantna. Pri oblikovanju zunanjosti so veliko pozornost namenili tudi aerodinamiki vozila, koeficient zračnega upora pri tem vozilu znaša le 0,24! Ko avtomobil odklenem, vsi LED smerokazi na avtomobilu elegantno utripnejo. Velja omeniti, da je to eden prvih avtomobilov, pri katerem ni moč zaslediti niti ene navadne žarnice ampak so vse v tehniki LED. Za lažje vstopanje voznika se volanski obroč in sedež elegantno in neslišno odmakneta vsak v svojo smer. Narahlo zaprem vrata, vakuum pa pomaga, da se vrata samodejno do konca zaprejo. Kot bi vam v hotelu postrešček odprl in zaprl vrata in vas vljudno pozdravil.  Gre za res izvrstno dodatno opremo, ki jo Mercedes ponuja že vse od razreda W140 naprej. V notranjosti pa sami vrhunski materiali, les, usnje in aluminij. Vsak detajl je do potankosti premišljen.

Pogon, menjalnik in podvozje

Ključa v ključavnico ni potrebno vstaviti, saj deluje po principu Keyless Go. Po pritisku tipke za zagon motorja se prižgeta dva ogromna, 32,2 cm velika zaslona. Motor je kljub svojim šestim cilindrom zelo tih v modelu S350 BlueTEC. S svojimi 259 konjskimi močmi pospeši do stotice v 6,8 sekunde, proizvede pa kar 620 Nm navora, kar je za 1955 kg težko vozilo več kot dovolj (kot zanimivost, novi razred S je za do 95 kg lažji od predhodnika). Pri Mercedesu obljubljajo porabo 5,9 l/100 km pri mešanem ciklu, v praksi je ta poraba višja, ampak še vedno sprejemljiva, saj je bila na testu v povprečju okoli 8 litrov na 100 prevoženih kilometrov.

Sprednji del je moderno in dinamično oblikovan.

Sprednji del je moderno in dinamično oblikovan.

Za udobno vožnjo in manjšo porabo skrbi tudi 7G-TRONIC PLUS avtomatski menjalnik z DIRECT SELECT obvolanskima ročicama, s katerima je možno prestavljati ročno brez, da bi izpustili volanski obroč. Funkcija za zaustavitev/zagon motorja ECO poskrbi, da se motor, ko je dovolj ogret samodejno ugasne, ko se vozilo ustavi na semaforju.

Velik del k udobju pripomore podvozje AIRMATIC. Avtomobil praktično lebdi nad cestiščem in zagotavlja največjo mero udobja. Na neravnih podlagah in zahtevnejših dovozih je avtomobil možno dvigniti, pri višjih hitrostih pa se samodejno zniža in s tem zagotavlja nižji upor in manjšo porabo. Notranjost je tako dobro izolirana, da se pri 140 km/h v notranjosti ne sliši praktično nič, kot le rahel piš vetra. Inženirji so delo opravili vrhunsko!

Notranjost in oprema

Novi razred S že na zunaj deluje zelo luksuzno. Prava poezija pa se začne, ko odpremo voznikova vrata. Notranjost je izdelana iz najbolj kvalitetnih materialov, kot so usnje, aluminij in les. Noben detajl ni prepuščen naključju. Vsa stikala so tam, kjer morajo biti. Pri vožnji so užitka deležni vsi potniki, v testnem modelu pa sta ga bila še posebej prednja dva. Prednja sedeža sta bila namreč masažna, napihljiva, klimatizirana in ogrevana. Za vse funkcije sedežev je za nepoznavalce v roke potrebno vzeti priročnik za uporabo, saj jih je na pretek. Masažni sedeži ponujajo šest različnih programov masiranja, eden izmed njih je tudi masaža z vročimi kamni, kar pomeni, da se sedež dejansko segreje do te mere, da dobimo občutek, kot bi bili v savni. Kaj pomeni, da so sedeži napihljivi? To pomeni, da v ovinkih dajejo izdatno podporo telesu, da ostane na mestu v sedežu. Elektronika torej napihuje bodisi desni ali pa levi del sedeža, odvisno od ovinka in njegove ukrivljenosti. Sedeži so bili opremljeni s paketom MEMORY za voznika in sovoznika.

Dva velika in pregledna barvna ekrana.

Dva velika in pregledna barvna ekrana.

K odličnemu počutju v notranjosti vozila pripomore ambientalna osvetlitev, ki jo je možno spreminjati v sedmih različnih barvah, poleg tega pa je možno nastavljati tudi jakost osvetlitve. Poseben občutek pa doda paket AIR BALANCE. V tem paketu lahko izbirate med štirimi vrstami dišav (NIGHTLIFE MOOD, DOWNTOWN MOOD, SPORTS MOOD, FREESIDE MOOD), ki spominjajo na določen parfum. Potniki lahko tako po želji nastavljajo jakost dišave (dišava je mimogrede shranjena v sovoznikovem predalu), ionizirane molekule kisika čistijo zrak v notranjosti. Paket vključuje tudi filtre, ki nenehno čistijo zrak v notranjosti vozila.

360-stopinjska kamera izgleda nekako takole.

360-stopinjska kamera izgleda nekako takole.

Vozilo je bilo opremljeno tudi s 360-stopinjsko kamero, ki deluje vrhunsko in prikaže vozilo iz ptičje perspektive ter olajša manevriranje vzvratno.

Za glasbo je skrbel sistem BURMESTER s trinajstimi zvočniki in izhodno močjo 640 W. Vsi audiofili vedo, o čem govorim. Naj omenim, da obstajata dva sistema ozvočenja Burmester, boljši ima kar 24 zvočnikov! Reprodukcija zvoka je že z “osnovnim” sistemom odlična.

_MG_5858

Sistem COMAND ONLINE odlično opravlja svoje delo. Na enem izmed dveh velikih ekranov vam podaja vse potrebne informacije. Comand Online vključuje 80 GB prostora (vgrajeni trdi disk), samodejno upoštevanje obvestil o zastojih, Bluetooth povezavo za mobilne telefone, kombinirani DVD/CD pogon, funkcijske tipke na glavni enosti, vgrajena tipkovnica z 12 tipkami na glavni enoti, spletni brskalnik (za vzpostavitev internetne povezave je potrebno prek Bluetootha vzpostaviti internetno povezavo preko mobilnega telefona), sistem za klic v sili Mercedes-Benz, sistem glasovnega upravljanja LINGUATRONIC, USB in AUX priključek v sredinskem naslonu za roko.

Asistenčni sistemi

Že od nekdaj pri Mercedes-Benzu stremijo k čimbolj udobni in varni vožnji. Za to poskrbijo njihovi asistenčni sistemi, v novem razredu S jih najdemo za cel seznam. Tempomat za uravnavanje varnostne razdalje DISTRONIC PLUS samodejno uravnava hitrost vozila, bodisi pospešuje ali pa zavira. Poleg tega krmilni sistem vozniku pomaga pri ohranjanju smeri, to pomeni, da avtomobil do določene mere sam zavija v ovinkih, kar pomeni, da je na momente vožnja v razredu S povsem avtonomna. Za to so zaslužni številni senzorji ter kamere, ki se nahajajo na vozilu.

_MG_5867

Aktivni asistent za parkiranje PARKTRONIC pomaga vozniku pri iskanju parkirnega prostora, poleg tega pa lahko samodejno parkira vzdolžno ali prečno. Asistent za mrtvi kot BLIND SPOT ASSIST voznika opozori, če ima vozilo v mrtvem kotu s puščico na zunanjem vzvratnem ogledalu in z zvočnim signalom. V kolikor voznik menja pas, ko ima vozilo v mrtvem kotu vozilo samodejno popravi smer vožnje nazaj na svoj pas in po potrebi zavira. Inteligentni sistem luči LED (INTELIGENT LED LIGHT SYSTEM) snop prilagaja glede na razmere. Sam sem sistem dobro preizkusil z nočno vožnjo. Dolge luči so bile ves čas prižgane, ko je sistem zaznal nasproti vozeče vozilo, je luči avtomatsko prilagodil tako, da so dolge luči svetile samo na mojem voznem pasu. Tudi, če se je na avtocesti pred menoj znašlo vozilo, so luči še vedno svetile v daljavo, vendar tako, da so obsvetile vozilo pred mano. Zame je to eden izmed najbolj izpopolnjenih sistemov inteligentnih luči do sedaj. Poleg naštetih sistemov velja omeniti še asistenta za prepoznavanje prometnih znakov, sistem PRE-SAFE, asistent pazljivosti ATTENTION ASSIST in zavorni sistem BAS.

_MG_5907

Zaključek

Do sedaj sem prevozil že kar nekaj Mercedesovih vozil. Z novim razredom S pa so zopet premaknili meje. Pri tem vozilu praktično nisem našel napak. Črko S bi lahko uporabil le za superlative. Vožnja od Ljubljane do Kopra in nazaj je bila tako fantastična, da se jo težko opiše z besedami. Masažni in ogrevani sedeži, ambintalna osvetlitev, dišava za notranjost, vsi asistenčni sistemi, ki so vozilo premikali praktično avtonomno so dih jemajoči. Novi razred S definitivno upravičuje slogan “najboljši avtomobil na svetu”.

_MG_5974

Zahvala za testno vozilo gre podjetju Autocommerce d.o.o.

Tekst in foto: Anže Bitenc

Del zgodbe portala in foruma sem že od samega začetka. Do znamke Mercedes-Benz gojim močno strast kar se odraža tudi v dejanjih. The best or nothing!