• Rabljen nakup: Razred A (1998-04)
  • Rabljen nakup: Razred A (1998-04)
  • Rabljen nakup: Razred A (1998-04)
  • Rabljen nakup: Razred A (1998-04)
  • Rabljen nakup: Razred A (1998-04)
  • Rabljen nakup: Razred A (1998-04)
  • Rabljen nakup: Razred A (1998-04)
  • Rabljen nakup: Razred A (1998-04)

Rabljen nakup: Razred A (1998-04)

V rubriki “Rabljen nakup” tokrat predstavljamo najmanjši Mercedes – razred A v svoji izvirni podobi.

Kratek opis

Mercedes razred A je najmanjši avtomobil prestižnega nemškega proizvajalca vozil. Avtomobil je zelo praktično zasnovan in odlikujejo ga dobri motorji. Lepo ohranjeni primerki dobro držijo ceno.

Leto izdelave: 1998-2004

Prenova: 2001

Naslednik: Mercedes-Benz razred A (2004-2012)

Euro NCAP:  4/5

Konkurenti: 

Audi A2, Honda Jazz, Toyota Yaris Verso

Plusi:

  • Veliko prostora v elegantnem majhnem avtomobilu
  • najbolj dostopen Mercedes-Benz
  • zanesljivost in ohranjanje vrednosti vozila

Minusi:

  • šibkejši motorji so lahko glasni
  • dodatki hitro povzdignejo ceno
  • stroški vzdrževanja pri dizelskih motorjih
  • kakovost materialov pred prenovo (2001)

Odločite se za:

Bencinski model A160 ali dizelski A170 CDI. Priporočamo model Avantgarde ali Elegance. Kdor želi več prostora naj izbere model z daljšo medosno razdaljo.

Izogibajte se:

modelom Classic in močnim bencinskim motorjem, kot sta A190 in A210

Razvoj razreda A:

  • 18. oktober 1997  – začetek prodaje razreda A z različicama A140 in 160.
  • 21. oktober 1997-  razred A se na testu švedske revije Avto prevrne na bok.
  • 11. november 1997- ustavijo produkcijo razreda A
  • 26. februar 1998: nadaljevanje proizvodnje
  • August 1998: pričetek prodaje razreda A z različicama A 160 CDI in A 170 CDI
  • Maj 1999: modelno leto 2000, uvedba najmočnejše različice do sedaj, A190
  • September 2000: modelno leto 2001 – sprememba ročaja na pokrovu prtljažnika
  • Marec 2001: facelift – modelno leto 2002, uvedba podaljšane različice (dodatna dolžina 170 mm) v korist potnikom zadaj

Razred A kot družinski avtomobil

Razlogi za nakup:

Mercedes razred A je izjemno majhen avtomobil, ki v sebi skriva ogromno prostora. Ima največ prostora v svojem razredu. V dolžino pa meri vsega skupaj 3,6 metra. Tako je v notranjosti prostora kot v običajnem družinskem avtomobilu. V primeru, da izberete model z daljšo medosno razdaljo (po letu 2001), boste na zadnjih sedežih imeli več prostora, kot v razredu S.

Sedeži so odstranljivi iz zložljivi.  Tako je avtomobil na nek način enoprostorec. Ima povsem ravno dno, kar omogoča enostavno nalaganje prtljage. Le na položaj za volanom se bo treba navaditi.

V začetku so avtomobil na t.i. losovem testu prevrnili. Mercedes je priznal napako in model takoj popravil. Rezultat je izjemno varen avtomobil, serijsko opremljen s sistemom ESP.

Notranjost pred prenovo

Notranjost po prenovi leta 2001

Kateri model izbrati:

Najboljši motor je v modelu A160. Ima bistveno boljšo moč kot A140. Tako lažje prenaša obremenitve in se pelje lepše, predvsem na odprti cesti. Poseganje po modelih A190 in A210 ne priporočamo. Prinašata večje stroške z gorivom in tudi dražje vzdrževanje, saj material ob večjih naporih bolj trpi.

Od obeh dizelskih motorjev priporočamo A170 CDI, ki je veliko boljši. Vendar se vam ta nakup izplača le, če prevozite veliko kilometrov. Posledica bo višja osnovna cena in višji stroški vzdrževanja.

Razred A avantgarde po prenovi

Stroški vzdrževanja:

Na razred A lahko gledate kot na poceni Mercedes ali pa kot na prestižno alternativo običajnim družinskim avtomobilom. Avtomobil ima zmerno porabo goriva, sploh dizelski motorji. Cene servisnih storitev niso pretirane.

Najpogostejše napake:

Pri bencinskih motorjih ni bilo znanih večjih napak. Razred A je po kvaliteti izdelave sicer slabši od ostalih izdelkov znamke Mercedes-Benz. Kljub vsemu je povsem primerljiv z ostalimi avtomobili srednjega razreda.

Pri dizelskih motorjih CDI so se pojavljale težave z vbrizgalnimi šobami. Za popravilo le teh boste porabili celo manj denarja, kot pri Volkswagen Golfu ali Audiju A3. Določene težave so se pojavljale tudi z avtomatskimi menjalniki (problem z elektronskimi ploščami). Splošno so ti dražji za vzdrževanje in so za majhen mestni avtomobil nepriljubljeni.

Pri pregledu avtomobila bodite pozorni na podvozje in rjo, ki se pojavlja na spodnjem delu prednjih vrat ter na zadnjih blatnikih. Slabo vzdrževan avtomobil vam lahko prinese velike stroške.

Krajša in daljša različica

Različice:

Razred A je bil na voljo v treh različicah opreme – Classic, Elegance in Avantgarde. Na željo je bil dobavljiv tudi športni paket AMG, ki je bil serijski za najmočnejšo različico A210 Evolution. Classic je osnovni paket opreme. Na zunaj ga prepoznamo po črni maski, črnih kljukah in oranžnih žarometih (po prenovi so bili bikromatski rdeči).

Modeli po prenovi (od 2001 naprej) so bili bistveno bolje opremljeni in s kvalitetnejšimi materiali v notranjosti.

Serijska in posebna oprema:

Vsi modeli so serijsko opremljeni s sistemom ESP, ABS in ASR, kar postavlja avtomobil v sam vrh pasivne in aktivne varnosti. Serijska oprema vključije 4 varnostne blazine (doplačilo tudi zavese).

Poleg ročnega in avtomatskega menjalnika je bil prvič na voljo tudi menjalnik z avtomatsko sklopko. Pri vozilih s polavtomatskim menjalnikom stopalke za sklopko ni, ker se sklopka samodejno vključi. Poleg odstranljive zadnje klopi je odstranljiv (za doplačilo) tudi prednji potniški sedež. Tako se lahko celotno notranjost, razen voznikovega sedeža uporablja za transport.

Kot doplačilo je bila na voljo klimatska naprava. Na žalost je na voljo zgolj pol avtomatska klimatska naprava. Modeli Elegance pa so imeli vsa 4 stekla serijsko tudi električno pomična. Možnost doplačila so bili tudi usnjeni sedeži, lita platišča, lamelna električno pomična sončna streha, tempomat, parkirni senzorji in še bi lahko naštevali. Ksenonski žarometi pri razredu A prve generacije niso bili na voljo.

V podaljšani različici je prostora ogromno

Naš predlog:

Bencinski motor: A160, Avantgarde ali elegance, Prostornina: 1598 ccm, moč: 75 kw,poraba goriva od 5,5-10,2 l/100kmpovprečna poraba goriva: 7,2 l/100km,CO2: 172 g/km Dizelski motor: A170 CDI, Avantgarde ali elegance, Prostornina: 1689 ccm, moč: 70 kw,poraba goriva od 4,1-6,3 l/100kmpovprečna poraba goriva: 4,9 l/100km,CO2: 131 g/km

Sestavil: Anej Ferko

Viri: wisebuyers.co.uk, Autobild, WhatCar, Babybenz.com

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.