• Predstavitev: Novi razred CLA
  • Predstavitev: Novi razred CLA
  • Predstavitev: Novi razred CLA
  • Predstavitev: Novi razred CLA
  • Predstavitev: Novi razred CLA
  • Predstavitev: Novi razred CLA

Predstavitev: Novi razred CLA

CLA je najmanjši mercedesov štirivratni kupe. Obliko si deli z večjim bratom CLS, tehniko pa z najmanjšim razredom A. Pod zunanjo obliko pa se je podpisal slovenski oblikovalec Robert Lešnik. Kupeji so veljali za avtomobile, ki jih kupijo ljudje, ki želijo lep avtomobil in jim praktičnost ni pomembna. Le par vrat jih je desetletja označeval kot oblikovalske presežke, ki so bili vse prej kot praktični, ko je bilo potrebno vstopati na zadnjo klop. Potem pa se je leta 2005 vse spremenilo. Prišel je Mercedes CLS, prvi kupe s štirimi vrati. Neponovljiva kupejevska linija je dobila še en par vrat. In nov koncept se je dobro prijel, tako da so mu sledili še ostali proizvajalci. Veliki CLS pa je letos dobil manjšega »brata« – razred CLA.

CLA ni majhen avtomobil.  V dolžino meri 4,63 metra, v širino 1,78 in v višino 1,34. Oblikovno se jasno naslanja na večjega brata. Je avtomobil z najmanjšim količnikom zračnega upora (0,22 pri različici 180 blue efficiency). To je najboljši rezultat pri serijskih avtomobili. Sprednjo masko krasijo diamanti (paket AMG) in športne sprednje luči z LED dnevnimi žarometi. LED žarometi so tudi na zadku avtomobila, ki se kupejevsko hitro zaključi. Prednji žarometi se na željo prilagajo hitrosti in smeri vožnje. CLA računa na kupce med razredom A in kupce aktualne generacija razreda C, od katere je s 4,63 metra celo nekoliko daljši.

Notranjost in oprema

V potniški prostor mercedesa CLA se vstopa skozi štiri vrata, ki pa nimajo okenskih okvirjev. Notranjost ne skriva sorodnosti z razredom A. Merilniki so opremljeni z barvnim zaslonom, sredinski del je opremljen z komunikacijsko napravo in velikim ločenim zaslonom. Preko tega zaslona je mogoče dostopati tudi do interneta, facebooka… Avtomobil je enostavno upravljati s pomočjo stikal na volanskem obroču, stikal na sredinski konzoli ali glasovno. Izbrani materiali pa upravičujejo “premium” ime proizvajalca. Na željo lahko dobite tudi prešito armaturno ploščo, usnjene sedeže v kombinaciji z alkantaro, okrasne letve iz pravega lesa, brušenega aluminija ali celo karbona.

Varnost in asistenčni sistemi

Novinec je po zgledu večjih modelov bogato varnostno opremljen.  V serijski opremi je vgrajen nadzor voznikove utrujenosti ter radarski sistem za preprečevanje naleta, z zavorno asistenco, ki deluje pri hitrostih večjih od 7 km/h (doslej od 30 km/h). Skupaj z radarskim aktivnim  tempomatom DISTRONIC PLUS je ta funkcija sposobna samodejnega zaviranja vse do hitrosti 200 km/h. Pri hitrostih do 30 km/h sistem zavira, če zazna možnost naleta v stoječe vozilo. Nesrečo pa je sposoben povsem prepreči do hitrosti 20 km/h. Kupci bodo lahko izbrali aktivni parkirni sistem, nadzor mrtvega kota, samodejni vklop dolgih oz kratkih luči, sistem za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu, kamero za vzvratno vožnjo in že znane serijske sisteme ESP, BAS in opcijski PRE-SAFE.

Motor in tehnika

Motorjev je na začetku šest, štirje bencinski in dva dizelska motorjaCLA 180 poganja 1,6-litrski motor z 90 kW (122 KM), za 100 kilometrov poti potrebuje zgolj 5,6 litrov bencina, izvedba blue efficiency pa celo le 5,0 litra. CLA 200 ima 115 kW (156 KM) in porabo 5,7 litra, CLA 250 pa poganja dvolitrski motor s 155 kilovati (211 KM), ki  ima že serijsko vgrajen dvosklopčni 7G menjalnik in pospešek 6,7 sekunde. Šibkejši dizelski agregat nosi oznako 200 CDI, več povpraševanja pa bo  po modelu 220 CDI s 125 kW (170 KM). Njegova normna poraba pa je 4,5 litra. Kasneje lahko pričakujemo tudi različico CLA 45 AMG. CLA izpolnjuje Euro 6 standard že leto dni pred uveljavitvijo. Za osnovni model boste odšteli 26.990, za najbolj prodajan dizelski 220 CDI s samodejnim menjalnikom 35.400 eurov.

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.