• Zanimivosti: Tempomat (Cruise control)
  • Zanimivosti: Tempomat (Cruise control)
  • Zanimivosti: Tempomat (Cruise control)
  • Zanimivosti: Tempomat (Cruise control)

Zanimivosti: Tempomat (Cruise control)

Vsi sodobni Mercedesi so opremljeni z tempomatom. Večina uporabnikov, pa to sila uporabno ročico sploh ne uporablja. Za vas smo pripravili kratek priročnik, kako uporabljati tempomat oz omejevalnik hitrosti.

Izkušeni vozniki tempomat ne uporabljajo zgolj na avtocestah temveč tudi za upoštevanje omejitev hitrosti

Vklop:

(med vožnjo, vključiš lahko šele nekje nad 30km/h) s pomikom ročice GOR/DOL- praktično ni razlike. Če PRIDRŽIŠ ročico tempomata navzgor, se hitrost povečuje glede na trenutno, če pridržiš dol, lahko hitrost zmanjšaš glede na trenutno hitrost.

Izklop:

Ali s pritiskom na zavoro, ali s pritiskom ročice PROTI ARMATURI

Spomin:

Tempomati imajo spomin- torej med vožnjo si tempomat zapomne zadno izbrano hitrost, ki si jo imel na tempomatu. Ponovno lahko to hitrost na tempomatu izbereš s pritiskom ročice PROTI SEBI.

Torej če si imel izbrano hitrost naprimer 80km/h in si nato zaviral, nato samo potisneš ročico proti sebi, in avto sam počasi pospeši nazaj na 80km/h. Spomin se zbriše, takoj ko ugasneš avto!!!

Opomba:- ob pospeševanju se tempomat ne izključi, tako kot pri zaviranju- zato lahko naprimer na avtocesti voziš 110km/h, in ko greš prehitevat, pospešiš (s stopalko za plin), ter ko avto prehitiš, samo spustiš stopalko za plin. Avtu bo nato brzina počasi padala do izbrane hitrosi s tempomata- torej do 110km/h, potem pa bo avto spet sam dodajal plin, da bo obdržal željeno hitrost.

Hitrost določena na tempomatu se izpiše pri novejših modelih tudi na zaslonu

LIMITER- LIM:

Limiter je omejevalec NAJVIŠJE HITROSTI. Torej z njim lahko nastaviš, da gre avto naprimer največ 60km/h, če se naprimer bojiš da bi mingrede v naselju preveč prekoračil hitrost.

Vklop:

Ročico tempomata stisneš NOTRI- proti drogu volana (pravokotno na volan- torej primeš ročico tempomata čisto na vrhu in klikneš navznoter). Tako se na ročici prižge oranžna lučka- na armaturnem displeju pa zasveti LIM.

Nato se z ročico tempomata pomikaš GOR/ DOL (enako kot pri vklopu tempomata) in gledaš armaturni displej, kjer ti kaže omejitev kilometrov. GOR- povečaš omejitev, DOL znižaš omejitev (kaže samo omejitve zaokrožene na desetice- 20,30,40,50… …130,140…)

Opomba: Če kaže naprimer 60 km/h, to pomeni da NEGLEDE na to koliko boste pritiskali na stopalko za plin, avto ne bo prekoračil hitrosti 60km/h. VENDAR limiter ne zadrži izbrane hitrosti- samo OMEJUJE !!!

Izklop:

Ročico tempomata STISNEŠ PONOVNO NAVZNOTER in spustiš- ta skoči ročica nazaj ven, limiter se izklopi in lučka ter napis se ugasneta.

Tempomat je zelo uporabna ročica

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.