Zanimivosti: prof. dr. Gordon Wagener, vodja oblikovanja pri Mercedes-Benz

Ta teden je v Torontu potekala svetovna novinarska debitacija novega S-razreda. Poleg nešteto slik in testnih voženj, se mi zdi izjemno zanimiv intervju z direktorjem Mercedes design-a.

Johannes: ”Pozdravljeni, hvala ker ste si vzeli čas za nas. Začnimo z zadkom. Zadnje luči spominjajo rahlo na C216 (stari CL), se motim?”

Gordon Wagener: ”Em, ne, gre za svojo luč. Je pa tipična luč za S-razred. Če pogledate W221(prejšnji S-razred) je imel prav tako luč, ki je šla do visokega roba. Pri novem S-razredu, smo luč naredili nevezano na zgornji rob in jo kompletno integrirali v zadnji blatnik. S tem izgleda avto zelo klasično in kakovostno. Znotraj luči imamo te črte- meandre.

Johannes: ” In s tem navezuje obliko diamanta…”

Gordon Wagener: ”No, v bistvu rubina.”

Johannes: ”Aha,zaradi rdečih odtenkov.”

Gordon Wagener: ”Tako je. Ampak še nekaj. Včasih če ste v roke dobili samo luč, ste takoj vedeli da gre za Mercedes zaradi njegovih tipičnih ”rebrastih-luči”. Danes bi stvar radi naredili enako, le z več pridiha nove tehnologije s temi novimi ”svetlobnimi tokovi” in mislim, da izgleda izjemno kakovostno, luksuzno ter markantno.”

Gordon Wagener

Johannes: ”Aha, se pravi greste malo v smer W116, W126 s temi rebrastimi…

Gordon Wagener: ”Tako je Mercedesovimi rebri”

Johannes: ”Gre neke vrste za historično izjavo”

Gordon Wagener: ”Absolutno, gre za Mercedesov prepoznavni znak”

Johannes: ”Torej jaz sem si pogledal že prej tiskovne fotografije in če priznam mi tule v zadku deluje malo Maybachovsko, predvsem v c-stebričku, je to možno?”

Gordon Wagener: ”Torej c-stebriček je zelo S-razred tipičen, tu smo ostali kar striktni. Torej zelo široka baza in potem dinamična linija naprej. Podobno kot pri W221, gre za zelo pomembno stilistično funkcijo. Tako kot ste že sam povedal, to daje velik status, nastop, ampak tudi dinamiko-kar je tipično za nas. Generalno rečeno je vozilo postalo ‘super-clean’ , to pomeni da imate v principu le eno linijo, tako zvano ‘dropping-line”, drugače pa je čista skulptura. Tudi če pogledate zadnja ramena, lahko vidite da je resnično krasno formirano, kjer je bil npr.W221 še bolj aditiven-generičen (volumen ter ploskve se srečajo zelo aditivno). Tu pa je sedaj vse integrirano, zaslepljeno. Spremenili smo tudi program, kjer smo vozilo modelirali, delali smo v ”clay”-u in s tem nam je uspelo narediti izjemno čisto formo.”

Johannes: ”Če pogledamo tole dropping-line, bi lahko skorajda rekli, da gre za novo Mercedesovo linijo. Pojavlja se namreč čez skoraj celotno Mercedesovo produktno paleto, od A, B, CLA..”

Gordon Wagener: ”Tako je, to je t.i.”signature-line”, nekega Mercedesa. Prihajamo iz dokaj klinaste vodilne linije iz 90ih v čisto anti-klinasto, neke vrste električno obliko iz 30ih let-to je bila inspiracija. Ampak ja, ta linija je je konstanta vsakega Mercedesa, le da spreminjamo izraz le-te. Naša mlada linija (A,CLA) je zelo ekspresivna, zato kombiniramo z npr.ostrimi linijami zadaj – pri velikih limuzinah (npr.S-razred) pa..”

Johannes:”..pa naredite bolj umirjeno.”

Gordon Wagener: ”Pa naredimo čisto umirjeno. Torej v principu čisto gladek, izgleda že skoraj kot nek klasičen-kultni avto, ker je design izjemno brezčasen. Istočasno pa je ta čistočost linij tudi odraz high-teca in S-razred je high-tec par excellence in to se lahko izrazi tudi preko designa.”

Johannes: ”Res je, avto je že skoraj nov kult. In še eno vprašanje kar se tiče prednjih žarometov (prosim posnemi od bliže). Tu se vidi da ima smerokaz in pa dnevna luč t.i ognjevito obliko ”

Gordon Wagener: ”Res je, ognjevita se govori nasplošno, interno pa ji rečemo očesna obrv.”

Johannes: ”Kar je sedaj vprašanje, tukaj naprej vidimo linijo, ki naredi nek poseben kot in sedaj določeni kritiki (ki vozila niso še videli v živo) pravijo zakaj se ta linija ni povezala z obliko dnevnih luči ?”

Gordon Wagener: ”Ta linija se navezuje že na obliko maske. In kot veste imajo vsi Mercedesi pri maski rahel rob na noter. Že skozi čez 100 let. In to smo s to linijo pri lučeh upoštevali. Luč pa masko vzame neke vrste v ‘klešče’ in tako tvori lepo skupno enoto. Kar se tiče očesnih obrvi, so le-te tudi naš novi prepoznavni znak. Nočemo v vsakega Mercedesa narediti drugačno svetilno-kačo, vendar želimo izdelati nek ikoničen element, kjer boste vedno lahko prepoznali Mercedesa. Gremo globje, v fizionomijo, češ da vozilo nekoga gleda.. ga gleda suvereno. Neke vrste predstavlja obraz. Ta linija (kaže s prstom) gre seveda hitreje, ker se nadaljuje v ‘dropping-line’, v bistvu je to začetek ”dropping-line”-a, zato je ta linija hitra, ker tako izrazi malo bolj energičen ”pogled’. Druga linija pa se nanaša na masko in to se seveda povezuje medseboj. Ampak če pogledate nasplošno samo luč, gre za umetnino. Imamo posebne oddelke z ljudmi, ki se ukvarjajo samo z design-om žarometov.”

Johannes: ”vsekakor luč nakazuje hightec in seveda resnično nek odraz obraza, sploh leče izgledajo kot ledene kocke”

Gorden Wagener: ”Torej gre za full-LED žaromete, so zanalašč bolj kockaste zaradi izraza samega, spodaj pa je t.i.’nightvision’.”

Kameraman: ”ali obstajajo potem posebni oddelki, kjer se izdeluje-modelira določene predele vozila?”

Gorden Wagener: ”Seveda,exterior,interior,..pri exterioru imamo oddelke od žarometov, karoserije…pri interior je teh oddelkov seveda več: color and trim (torej moda, barvne kombinacije, materiali), BAK (uporaba, osvetljava, koncepti – torej designerji ki so specializirani npr.samo za izgled gumbov), imamo lasten software oddelek (v notranjosti lahko vidte 2x 12 col zaslona, kar je vsekakor ‘statement’ in s temo smo rodili novo ikono, da smo oba zaslona medsedboj povezali in ponazorili, kot da lebdita-sploh kadar je prižgana ambientska osvetljava. In to je vsekakor nekaj, kar je do sedaj edinstveno). Nasplošno notranjost, sem mnenja, da nam je uspelo iti še en razred višje in trenutno ne boste našli vozila, ki bo v notranjosti bolj luksuzen, kot nov S-razred.”

Johannes: ”vsekakor, avto nam je izjemno všeč . Sedaj smo že pri ‘highlight’-u novega avta, in sicer pri maski. Končno ima S-razred ponovno veliko masko in s tem vsekakor kaže nek statement, tvoren skupaj z lučmi. Elementi so sicer stari že 100 let, a vendarle deluje bolj moderna, neke vrste 3D maska. Ali je bilo že ves čas jasno, da mora biti izjemno markantna?”

Gorden Wagener: ”Vsekakor. Mi razvijamo našo masko vsako generacijo izjemno ”nežno” dalje. Maska je naš znak bagovne znamke in če si boste ogledali evolucijo naših mask, boste videli da smo jo zelo previdno razvijali naprej. Pri novem S-razredu smo jo naredili izjemno markantno, saj gre za največji Mercedes, katerega se mora takoj prepoznati na cesti. S spodnjo linijo smo inscinirali ponovno masko, s katero se še bolj močno prezentira. Še bolj statusno samozavesten je zaradi 3D roba zgoraj. Delno gremo malo nazaj, po drugi strani pa zopet ne, saj če boste pogledali detajle, boste videli razliko (od letvice do piano-lacka), integrirali smo AET ploščo-tudi izjemno skrbno in lepo. Brez vse te nove računalniške tehnike seveda ti detajli nebi bili možni.”

Johannes: ”še nekaj bi me zanimalo, velikokrat slišim od MB fanov, da vi niste prevelik ljubitelj te maske. Povejte nam koliko vam je pomemben ta sklop, koliko pomembna zvezda na havbi.”

Gorden Wagener: ”Meni je ta maska ekstremno pomembna, imam jo raje kot našo športno masko (z zvezdo v maski), to je naša tradicionalna maska, kot rečeno, čez 100 let zgodovine. Imate pa tudi kupce, ki si želijo športni izraz maske (v c in e razredu) in te želje jim seveda uresničimo. Imate itak možnosti obeh variant. Pri S-razredu sem želel da ostane klasična maska.”

Intervju prevedel: uporabnik foruma Johnny-B

Anej je član ekipe Mercedes-Benz Slovenija. Zase pravi, da živi in ustvarja svoje sanje. V svetu kjer živi želi pustiti svoj pečat. Življenje jemlje kot največji užitek in priložnost, da ustvariš maksimalno s svojimi sposobnostmi. S pozitivnim zgledom želi vplivati tudi na ostale.